Citește în articol întregul memoriu transmis Guvernului României de către Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator.
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.) a transmis un memoriu Guvernului României, în atenția prim-ministrului Marcel Ciolacu. În memoriu, A.P.M.A. precizează că ”profesia medicală este probabil singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie”. De asemenea, asociația transmite că relația dintre pacient și medic se bazează pe încredere și că subminarea încrederii ”afectează întregul corp medical”, ulterior și ”starea de sănătate a populaţiei”. Asociația e de părere că ar trebui creat un mecanism similar cu cel al Consiliului Superior al Magistraturii care se pronunță atunci când ”există manifestări care pot aduce atingere independenţei justiţiei”.
„Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.), principala asociaţie a medicilor din ambulatoriu cu practică independentă, vă supune atenţiei o serie de probleme care afectează grav practica medicală în România, influențând negativ relația medic-pacient si dăunând în ultimă instanță sănătăţii întregii populații.
Profesia medicală este probabil singura profesie cu practică independentă care nu are o lege proprie. Includerea Legii medicului în pachetul de legi generic numit Legea 95/2006 care conţine prevederi depășite, neclare, duce la tulburări importante în practica medicală cotidiană. Solicităm în consecință includerea pe agenda politică a unei viitoare Legi a medicului care să definească clar cadrul de activitate al profesiei medicale, adaptat la realitățile zilei de azi, lege care să fie eliberată de încorsetarea politicului și trecutului și al cărei obiectiv să fie optimizarea practicii medicale în România. Doar având uneltele potrivite meseriașul își poate face treaba!
Solicităm protejarea profesiei medicale de circul mediatic și de generalizarea unor situaţii punctuale nedorite asupra întregii bresle. Relaţia pacient medic se bazează pe încredere. Subminarea constantă a acestei încrederi prin generalizarea unor regretabile evenimente izolate afectează întregul corp medical și, ulterior, starea de sănătate a populaţiei, ducând la creșterea presiunii financiare asupra bugetului.
Prezumția de nevinovăție înscrisă în Constituţie și nu goana după senzaţional și crearea de perdele de fum pentru a oculta alte știri ar trebui să fie practica curentă!
Așa cum Consiliul Superior al Magistraturii se pronunţă atunci când există manifestări care pot aduce atingere independenţei justiţiei, ar trebui creat un mecanism similar, ţinând seama de importanţa socială a profesiei medicale, prin care Colegiul Medicilor din România să se poată pronunţa atunci când există situaţii care aduc atingere întregului corp medical. Medicii sunt în slujba pacienţilor şi a tării, nu sunt criminali în serie.
Învățământul medical trebuie adaptat realităților demografice în continuă evoluție. Numărul de locuri scoase la concurs, curicula de învățământ trebuie să fie permanent adaptată unei lumi în schimbare, în care informaţiile științifice evoluează într-un ritm nemaicunoscut în istorie. Numărul de locuri scoase la rezidenţiat trebuie și el adaptat la nevoile viitoare și nu să justifice doar o schemă de personal existentă și o rețea sanitară dezvoltată acum 80 de ani.
Educaţia medicală trebuie să devină o prioritate în învățământul public pentru ca să putem preveni în loc de a trata, pentru a putea reduce numărul și amplitudinea manipulărilor dușmănoase din media și reţelele sociale în condiţiile războiului hibrid generalizat din ziua de astăzi.
Nu în ultimul rând avem nevoie de o finanţare suficientă. Pentru a crește eficiența sistemului avem nevoie ca resursele să meargă spre sectoarele care rezolvă cazurile cu consum minim de resurse. Acestea sunt cele ale medicinii prespital: medicina de familie, ambulatoriu de specialitate și paraclinic. Finantând corespunzător aceste sectoare prevenim internările nenecesare, agravarea afecţiunilor și aducem în final economii sistemului de sănătate. Dacă în ceea ce privește medicina de familie s-au făcut o serie de pași în direcția necesară, finanţarea ambulatoriului de specialitate și a paraclinicului au rămas mult în urmă, afectând grav funcţionarea acestora și periclitând dezvoltarea lor pe viitor.
Domnule prim-ministru, știm că rezolvarea acestor probleme necesită timp şi voinţă politică în condiţiile unui sistem care se opune schimbării. Sperăm însă ca un guvern cu viziune reformatoare, orientat spre evoluția României să își asume riscurile necesare pentru binele întregii naţiuni”, a transmis Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu