Aspartamul, îndulcitorul fără zahăr folosit în cele mai multe produse dietetice, ar putea fi declarat "posibil carcinogen pentru oameni"

Fotografie de la Towfiqu barbhuiya, Pexels
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya, Pexels

Aspartamnul, îndulcitor artificial care se adaugă la mii de băuturi acidulate, gume de mestecat şi alte produse slab calorice, ar putea fi declarat produs cu potenţial cancerigen. 

Potrivit unor surse din cadrul OMS citate de Daily Mail, aspartamul va fi catalogat drept "posibil carcinogen pentru oameni", ca urmare a peste 1300 de studii făcute pe îndulcitorul artificial. 

Printre produsele care conţin aspartam, intrat pe piaţă în anii '80, se numără cola dietetică, Dr Pepper, Fanta, dar şi iaurturile Muller Light. 

Dacă OMS va merge până la capăt cu această măsură, atunci întreaga piaţă alimentară globală ar putea fi zguduită, mai scrie sursa citată. 

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC) are rolul de a stabili dacă o substanţă are potenţial periculos sau nu, ca urmare a dovezilor publicate, însă nu se ia în calcul şi ce cantitate dintr-un asemenea produs poate fi consumată în siguranţă. 

"Este important să notăm că, doar pentru că ceva poate cauza cancer, nu înseamnă că o va şi face dacă suntem expuşi la acel ceva. Doza este cea mai importantă în contaminare. Spre exemplu, ştim că lumina ultravioletă, din lumina solară, cauzează cancer. De aia ne dăm cu cremă de protecţie solară la plajă. Dar nu ne dăm cu cremă atunci când ieşim afară iarna, deşi suntem în continuare expuşi la raze UV. De ce? Pentru că doza e mai mică iarna", a declarat Oliver Jones, profesor şi expert în chimie la Universitatea RMIT din Melbourne. 

Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociaţiei Internaţionale a Îndulcitorilor, a declarat că "IARC nu este un organism competent pentru siguranţa alimentară. Aspartamul este unul dintre cele mai cercetate ingrediente din istorie, peste 90 de agenţii de siguranţă alimentară din toată lumea l-au declarat sigur pentru uz, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară, care a realizat cel mai comprehensiv studiu până acum. Suntem îngrijoraţi de aceste speculaţii preliminare". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel