Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a explicat care este partea pozitivă a crizei energetice care a lovit Europa, după ce Rusia a invadat Ucraina.
"Mi-e greu să spun dacă a trecut criza energetică, dar există un element pozitiv. În mintea fiecărui furnizor, în mintea statelor, în mintea cetăţenilor europeni, era sintagma că nu există viaţă după Rusia. Nimeni nu concepea ca Rusia să oprească gazul o săptămână, darămite o iarnă întreagă.
Cel mai important este, astfel, câştigul psihologic. Aproape a trecut o iarnă fără să avem probleme. Şi aici mă refer la nivelul tuturor ţărilor europene! Este un element foarte important faptul că am depăşit această situaţie care ne apăsa şi care era pe umărul nostru.
De la aspectul psihologic la cele practice, e clar că sunt multe scenarii pe care le putem aborda. Există un scenariu pozitiv, care este cumva întreţinut de ceea ce se întâmplă şi s-a întâmplat în ultima vreme, cum ar fi creşterea cantităţii de LNG care ajunge în Europa, deschiderea Azerbaidjanului, deschiderea Norvegiei către diverse ţări, discuţii pentru creşterea capacităţilor de transport dinspre zone în care au fost mai nou descoperite rezerve de gaze naturale. Toate elementele astea creează premisa ca în viitor, însemnând inclusiv în iarna următoare, lucrurile să fie bune.
Nu trebuie să scoatem din ecuaţie Rusia, totuşi, pentru că a furnizat o cantitate importantă de gaze în Europa. Una dintre principalele rute de alimentare cu gaze naturale din Rusia a Europei rămâne Ucraina. E un lucru paradoxal! Nu mai avem Nord Stream 1, Nord Stream 2, dar avem conductele din Ucraina. Acest element este unul favorabil pentru trecerea viitoarelor crize energetice cu bine", a declarat Dumitru Chisăliţă în cadrul emisiunii Totul despre bani, de la DC NEWS TV.
"Există şi un scenariu în care toate aceste surse s-ar bloca, dar din punctul meu de vedere e foarte puţin probabil. Rusia trebuie să continue să exploateze ţiţei, gaze naturale, iar procesul tehnologic presupune continuitate. Nu e simplu să închizi robinetul şi să stai 2-3-5 ani de zile. Ăsta e şi motivul pentru care Rusia nu a vrut şi nu a putut să oprească definitiv livrarea de gaze către Europa.
Eu cred că sunt şanse mici să avem probleme în viitor. Evident, un element important rămâne şi vremea, modul în care ne vom confrunta cu temperaturi în iarna 2023-2024. Modul în care vara 2023 va fi secetoasă, adică dacă vom avea suficientă apă la nivelul barajelor. Şi mai sunt şi probleme legate de celelalte condiţii, dacă vom avea suficient vânt, suficient soare, ca la iarnă să avem o balanţă energetică favorabilă înmagazinării gazelor naturale, pentru a pregăti corespunzător iarna 2023-2024", a concluzionat Dumitru Chisăliţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News