Aspirina luată zilnic ar putea face mai mult rău decât bine, arată un studiu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se zice că o aspirină pe zi poate ajuta la o mai bună circulaţie şi la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Fals, spun cercetătorii! Nu te va proteja de un posibil AVC, ci dimpotrivă!

Aspirina este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente din lume. Studiile arată că peste 40% dintre adulții cu vârsta de 60 de ani sau peste iau câte o aspirină zilnic pentru a preveni formarea unor cheaguri de sânge periculoase, care ar putea duce la un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC).

Cu toate acestea, în ultimii ani, experții au emis avertizări în mod repetat despre "terapia cu aspirină", în special pentru cei în vârstă, după ce studiile au arătat că medicamentul poate provoca sângerări severe, potrivit CNN.

Totuși, aspirina nu este duşmanul "suprem"! Este încă recomandată în unele cazuri pentru persoanele care au avut un infarct miocardic sau un AVC, pentru a preveni repetarea unui astfel de episod.

Întrucât e clar că aspirina poate preveni anevrismele, cercetătorii au vrut să afle dacă aceasta ar putea fi, de asemenea, un factor în cazul unor pierderi de sânge mai subtile, respectiv cele care pot duce la anemie sau la reducerea oxigenului din sânge.

Anemia este o altă mare problemă la vârstnici, deși poate subapreciată în comparație cu infarctul miocardic și AVC.

Studiile arată că 30% dintre adulții cu vârsta de 75 de ani și peste din întreaga lume sunt anemici. Anemia este în general legată de o stare de sănătate mai proastă, venind la pachet cu oboseală, probleme de memorie și de gândire, depresie și un risc crescut de deces.

Luată zilnic, aspirina poate duce la anemie

Un studiu publicat luni în Annals of Internal Medicine a urmărit peste 18.000 de adulți cu vârsta de 65 de ani din SUA și Australia. Jumătate dintre aceștia au luat o doză mică de doar 100 de miligrame de aspirină pe zi, iar cealaltă jumătate a luat un placebo.

Toți au fost monitorizați timp de aproximativ cinci ani. Participanții la studiu au avut vizite anuale la medic și teste de sânge pentru hemoglobină și feritină, 

S-au observat mici diferenţe între cele două grupuri. Adulții care au luat aspirină au prezentat un risc cu 20% mai mare de a fi anemici, comparativ cu ceilalți care au luat "aspirină falsă".

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au estimat că 24% dintre vârstnicii din grupul care a luat zilnic aspirină au dezvoltat anemie în decurs de cinci ani, comparativ cu 20% dintre cei din grupul placebo.

De ce s-a întâmplat asta

Aspirina îngreunează coagularea sângelui, deoarece împiedică trombocitele să se lipească între ele. De asemenea, blochează și o enzimă (Cox-1), care este importantă pentru menținerea mucoasei stomacului și a intestinelor. Cu această barieră protectoare deteriorată, este mai ușor ca, în timp, cantități mici de sânge să se scurgă din intestin, provocând în cele din urmă anemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel