Te-ai fi gândit câte beneficii pentru sănătate există în smântână?
Smântâna este produsul lactat obținut din grăsimea ce se ridică la suprafața laptelui neomogenizat, fiind de altfel și unul dintre principalele ingrediente cu care se face untul.
Obținută prin fermentația bacteriană, asemeni iaurtului, sau prin adăugarea unui acid la smântâna ușoară (conținut redus de grăsime), smântâna acră (14-18% grăsime) poate fi folosită ca garnitură la numeroase feluri de mâncare: cartofii la cuptor, supe sau ciorbe, aducându-le acestea un plus de gust și cremozitate.
Pe lângă aspectul gastronomic, smântâna acră are beneficii surprinzătoare asupra stării de sănătate, potrivit EatThis.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii. Când auziți ”sănătatea inimii” și ”smântână” în aceeași propoziție, probabil că nu ați asocia cele două cu un efect pozitiv. Cu toate acestea, smântâna acră poate fi de fapt bună pentru inima ta.
”Consumul unei porții rezonabile de smântână poate susține în mod surprinzător sănătatea inimii. Datele arată că consumul de grăsimi din lapte poate fi legat de un risc mai mic de boli de inimă”, susține nutriționistul Lauren Manaker.
Oferă sațietate și stare de bine. Este de ajuns o porție mică de smântână acră pentru a vă induce nu doar o stare de bine, ci și senzația de sațietate.
”Includerea unor grăsimi în masă poate ajuta la promovarea sațietății. Și, deoarece smântâna este o sursă de grăsimi din lapte, includerea unei lingurițe în felul tău de mâncare poate contribui la a da mâncării tale un plus de rezistență”, mai spune nutriționistul.
În cazul ăn care urmați o dietă puteți opta pentru o variantă de smântână cu un conținut ceva mai redus de grăsimi sau chiar light, pentru a reduce numărul de calorii.
Poate îmbunătăți sănătatea intestinală. Potrivit lui Manaker, unele soiuri de smântână au adăugat culturi vii, care pot contribui la susținerea sănătății intestinelor. Astfel, este indicat să urmăriți eticheta, pentru a vedea dacă tipul de smântână ales are așa ceva pe lista de ingrediente, iard dacă acestea se află pe etichetă ați făcut alegerea cea mai bună pentru sănătatea microbiomului dvs.
Citește mai mult pe DCMedical.ro.
Microbiomul intestinal nu este doar o parte din organism, ci o comunitate de bacterii bune situate în principal în intestinul subțire și gros.
Harvard Health afirmă că microbiomul este considerat a fi un organ de susținere, datorită numeroaselor moduri în care contribuie la funcționarea și sănătatea organismului.
Cele mai frecvente tipuri de microbi din intestin sunt cele simbiotice (care aduc beneficii organismului) și cele patogene (care favorizează apariția bolilor).
În timp ce un intestin sănătos ar avea un echilibru între cei doi, anumiți factori, cum ar fi bolile infecțioase, dietele sărace sau utilizarea îndelungată a antibioticelor, pot provoca disbioză - un dezechilibru al microbiotei care face organismul susceptibil la boli.
Cercetări recente au legat chiar sănătatea intestinală de sănătatea mintală și au găsit legături între sănătatea intestinală precară și depresie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci