Potrivit declarației de joi a președintelui Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae, universitățile de medicină din România ”au produs” în perioada 2007-2012 mai puțini medici comparativ cu numărul celor plecați în străinătate, ceea ce pune în pericol sănătatea pacienților.
Președintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Vasile Astărăstoae, a declarat la un seminar de specialitate organizat de ZF, că în perioada 2007-2012, universitățile de medicină au ”produs” șapte mii de rezidenți, în timp ce numărul celor plecați din țară în aceeași perioadă depășește zece mii.
Pe fondul înregistrării unui deficit de cadre medicale specializate în unitățile medicale din țară, preşedintele Colegiului Medicilor din România a declarat că în România sunt în total 56.000 de medici, 13.000 sunt rezidenţi, 2.000 sunt pensionari care au rămas în evidenţele CMR, iar restul sunt doctorii cu liberă practică.
Situația fără precedent din sistemul medical s-a produs pe fondul blocării posturilor și migrației medicilor către locuri de muncă mai bine plătite, cu dotări de ultimă generație sau cu posibilitate de cercetare, a declarat Astărăstoaie.
"Numărul medicilor a scăzut din cauza blocării posturilor, dar şi a plecării acestora în străinătate. Statul este obligat să protejeze sănătatea şi de asemenea să-şi îndeplinească responsabilitatea socială", a mai spus profesorul Vasile Astărăstoae, la conferinţa "Au pacienţii nevoie de o schimbare a sistemului de sănătate? Reforma, între responsabilitatea cheltuirii fondurilor şi nevoia de schimbare", organizată de Ziarul Financiar şi Alico.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News