Astărăstoae: Rețeta electronică nu asigură protecția datelor pacienților

Reţeta electronică a fost gândită la plezneală, susţine preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. Acesta consideră că implementarea reţetei ar trebui amânată până pe 1 ianuarie, 2013.

Autor: Costin Munteanu

 Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat implementarea reţetei electronice de la data de 1 iulie. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat însă pentru De Ce News că proiectul nu este bine gândit şi implementarea reţetei electronice ar trebui amânată pentru 1 ianuarie. “Dacă ar exista o reţetă electronică bine imple

Vom ajunge în aceeaşi situaţie ca şi cu SIUI (n.r. Sistemul Informatic Unic Integrat), care nu funcţionează nici în acest moment”, ne-a declarat Astărăstoae. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, reţeta electronică nu poate asigura, în acest moment, protecţia datelor personale ale pacienţilor. “De asemenea, medicii nu au fost încă instruiţi. Este un proiect făcut la plezneală. În opinia mea, ca reţeta electronică să funcţioneze cum trebuie ar fi decent ca termenul limită pentru implementarea proiectului să fie 1 ianuarie”, ne-a mai precizat Vasile Astărăstoae.

Reprezentanţii medicilor de familie susţin că marea problemă va fi în mediul rural, unde multe cabinete nu au acces la internet. “Am avut săptămâna trecută o întâlnire cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Acesta a fost un curs de instruire. Una dintre problemele semnalate este aceea că nu se ştie ce se întâmplă pe perioada de concediu a medicului.

Nu poate fi lăsată baza de date unui alt medic. Am înţeles de la reprezentanţii Casei că vom putea folosi şi reţetele clasice, în cazul în care va cădea reţeaua, dar trebuie să le urcăm în baza de date până la sfârşitul săptămânii. Marea problemă este însă în mediul rural, unde, în multe cazuri, nu există internet”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie, Doina Mihăilă.

 Ce spune CNAS

 De cealaltă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că medicii de familie din mediul rural vor putea să-şi fomeze o bază de date proprie, pe care ulterior să o transmită, când au acces la internet. “Se poate stoca baza de date pe un hard propriu, urmând ca atunci când vor avea acces la internet, măcar o dată pe lună, pentru că merg la oraş, să urce aceste date. Reţeta electronică va fi implementată de la 1 iulie. Toţi termenii din proiect vor fi respectaţi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Mariana Păcurariu.

Referitor la introducerea rețetei electronice, președintele CNAS, Doru Bădescu, a declarat că din 2 iulie intră în funcțiune un sistem electronic și cel puțin 80% din rețete ar trebui să treacă în noul format până la sfârșitul anului.    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel