Astăzi aleargă cu tricolorul în spate zeci de kilometri. Tragedia care i-a schimbat complet viața directoarei Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu

FOTO: Facebook @Ghizela Vonica
FOTO: Facebook @Ghizela Vonica

Tragedia care i-a schimbat complet viața: de la un diagnostic crunt la podiumuri în maratoanele montane. Biologul Ghizela Vonica este dovada vie a depășirii limitelor pe care viața le oferă.

Biologul Ghizela Vonica, directorul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, este dovada vie că îți poți depăși limitele pe care viața ți le oferă. Diagnosticată cu cancer, în urmă cu 7 ani, Ghizela Vonica aleargă în maratoanele montane unde și obține rezultate pe măsura muncii depuse.

Biologul alergător se antrenează  pentru campionatul mondial master de alergare montană din 2024 din Spania şi finala campionatului XTERRA SUA, iar în mini-vacanța de 1 decembrie va alerga în cursa de 25 de kilometri care se va desfășura pe dealurile din jurul Clujului.

”Cred că cea mai valoroasă competiţie este titlul de vicecampioană mondială master, la categoria 45 - 50 de ani. După acest rezultat, lumea sportivă te cunoaşte, te apreciază sau te invidiază, dar eşti în centrul atenţiei.

De obicei, vreau mai mult şi trebuie să recunosc că îmi place competiţia chiar şi cu mine însămi, dar ascult întotdeauna corpul şi sunt atentă la alimentaţie şi pregătirea fizică.

În viitor, pregătesc o cursă lungă de 116 km, care va fi în Croaţia, în aprilie 2024, şi până atunci în fiecare lună am ca obiectiv concursuri cu curse lungi între 60 - 80 km.

În septembrie 2024 am două obiective importante: campionatul mondial master de alergare montană din Spania şi finala campionatului american XTERRA SUA, pentru care am avut calificare acum câteva zile în Portugalia, unde am obţinut locul întâi cu echipa mixt şi locul întâi la feminin”, a spus  Ghizela Vonica, citată de Agerpres.

Cu tricolorul pe umeri, în alergare

Ziua de 1 Decembrie este marcată într-un mod inedit, prin alergare, așa cum le stă bine atleților. Iar Ghizela Vonica nu face excepție și va alerga în cursa de 25 de kilometri, care are loc la Cluj-Napoca.

”În mini-vacanţa de 1 Decembrie, eu alerg la Cluj-Napoca pe unul dintre traseele propuse de alergători, cu tricolorul pe mine, condiţie obligatorie impusă în regulament.

Anul acesta alerg 25 km, dar am alergat şi cursa de 15 km în alţi ani, pentru că, trebuie să-ţi spun, de 1 Decembrie alerg de 5 ani, de la primele ediţii. Este o cursă pe dealurile Clujului, cu livezi, grădini şi cu noroi, dar frumoasă”, a mai spus Ghizela Vonica.

Prn ieșirile în aer liber, biologul bifează două dintre cele mai importante capitole, traseele și frumusețea acestora. De altfel, biologul a afirmat că ”Românua oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante sau animale”.

”România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante sau animale, doar trebuie să ieşi în natură şi să deschizi ochii.

Natură nu înseamnă doar vara când e soare, fiecare moment, fiecare anotimp sau vreme îţi oferă sentimentul de satisfacţie, de bucurie... doar să încerci.

Scuza multora este timpul. Nu există aşa ceva, timp este pentru orice, voinţă nu există şi de multe ori limitarea este psihologică, în capul fiecăruia.

De multe ori două picioare te pot purta în locuri în care nu ai visat că vei ajunge, întâlneşti specii rare de plante sau protejate pe care le-ai putut admira probabil doar în cărţi, poţi mirosi natura şi poţi să o atingi, îţi foloseşti de fapt toate simţurile.

Abia atunci când eşti acolo, în natură, poţi observa că Dumnezeu a făcut totul perfect. Aceasta este fericirea pentru mine, nimic nu se compară cu ea”, a mărturisit Ghizela Vonica.

Șapte ani care i-au schimbat viața

Potrivit sursei menționate, în urmă cu șapte ani, Ghizela Vonica pornea în cea mai importantă cursă a vieții sale, cursa pentru viață.

În 2016 a descoperit că are cancer în stadiul 3, iar după mai multe operații, chimioterapie și internări în spitale a reușit să învingă boală, dar a și descoperit pasiunea pentru alergarea montană.

Tot după acel moment a învățat ce înseamnă alimentația sănătoasă, cancerul pe care îl descoperise a dus-o în situația de a-i fi extirpată o bucată din stomac și din intestin. Acum, pe lângă activitatea de la Muzeul de Istorie Naturală, alergările pentru care se pregătește, Ghizela Vonica îi ajută, voluntar, pe alți bolnavi să aibă o alimentație corectă.

FOTO: Facebook @Ghizela Vonica

De altfel, Ghizela Vonica spune că multe dintre rezultatele obținute ca sportivă sunt la concursurile de alergare master, a celor peste 35 de ani, dar și că încearcă să nu amestece realizările profesionale cu cele sportive.

”Anul acesta am obţinut 2 victorii importante, locul 2 mondial la concursul din Madeira şi locul 3 european la concursul din Elveţia. În anul 2021 am obţinut titlul de campioană europeană în Italia, dar şi multe alte titluri pe echipe sau individual.

Toate aceste titluri au fost obţinute la cursele master de maraton montan. Ca şi specialist în cadrul Muzeului de Istorie Naturală sunt multe de spus, de obicei nu le amestec, nu povestesc la serviciu prea multe despre ce fac în timpul liber şi invers.

Mulţi colegi de antrenament nu ştiu ce ocupaţie am sau ce studiez de obicei. La serviciu, activitatea este de multe ori transparentă, concretizată în lucrări de cercetare sau expoziţii şi activităţi educaţionale care necesită timp să le realizez”, a mai spus Ghizela Vonica.

Citește și: Sociologul Gelu Duminică: Boala de care sufăr e una tare ciudată. Habar nu am dacă o să apuc 47 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel