Astăzi s-ar putea decide data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Coaliția de guvernare se reunește

Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește în articol mai multe despre discuțiile cu privire la data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Data alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an ar putea fi decisă astăzi de Coaliția de guvernare.

Liderii PSD și PNL se reunesc joi, după ce s-au exprimat în spaţiul public pe organizarea la date diferite a acestor scrutinuri, pentru a se pune de acord asupra calendarului electoral.

Premier al României și președinte al PSD, Marcel Ciolacu a avut consultări cu partidele politice pe tema datei de organizare a alegerilor.

Încă de vinerea trecut, premierul anunțase că îi va invita pe liderii partidelor politice să discute, argumentând că ”ţopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze.

Discuții cu partidele

Luni, la discuţiile cu prim-ministrul au participat, pe rând, reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, cei ai Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi cei ai PUSL. Marţi, dialogul a continuat cu reprezentanţii REPER şi cei de la Forţa Dreptei.

La discuţiile de la Guvern, delegaţia USR a reafirmat că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, după cum a declarat preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi.

”Acest dialog cred că nu îşi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare. (...) Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte - am spus respectarea legii şi alegeri la termen”, a declarat Lasconi la Guvern.

George Simion, președintele partidului AUR, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie.

„Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie. Şi mâine se poate da hotărârea de Guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi. Dar la ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia. (...) Practic, a fost păcălit să facă alegeri în iunie comasate şi acum este păcălit din nou”, a afirmat Simion.

Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, a precizat că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.

„Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările Preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului”, a spus Cseke Attila.

Diana Şoşoacă, președintele Partidului SOS România, a spus că i-a propus premierului ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.

„Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie - alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie - parlamentare, sau efectiv 10 - parlamentarele, 24 - primul tur, 8 - al doilea tur. Văd că le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu cinci ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie - n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene”, a spus Şoşoacă.

Graţiela Gavrilescu, președinte al Biroului Executiv al Partidului Umanist Social Liberal, a declarat că formațiunea susține datele calendarului referitoare la alegerile prezidenţiale - 15 şi 29 septembrie.

„Mesajul PUSL a fost clar. Avem asumat un calendar şi calendarul trebuie respectat de cei care l-au asumat, respectiv alianţa, de cei care conduc, pentru că au deja, să spunem, o bilă albă, în sensul că poporul a dat la alegerile europarlamentare pentru Alianţa PSD - PNL 54%. Asta ce înseamnă: că trebuie ca toţi care şi-au asumat un calendar pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare să îl respecte, astfel încât poporul care i-a votat să fie mulţumit”, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ramona Strugariu, copreşedinta partidului REPER, a transmis că REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie.

„Partidul REPER a mers cu un mandat foarte clar, de organizare a alegerilor la termen în primul rând şi acesta a fost cel mai direct mesaj pe care l-am transmis: nu facem jocul electoral al unui partid politic sau al celuilalt, ci să mergem pe ce spune legea şi pe un calendar care să respecte legislaţia în vigoare. Am subliniat în acelaşi timp că legislaţia în vigoare este deficitară şi avem foarte mare nevoie de o reformă electorală şi trebuie discutată cât mai repede cu putinţă”, a spus Ramona Strugariu.

Ludovic Orban, președinte al partidului Forţa Dreptei, a declarat că formațiunea susţine organizarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie. Propunerile pentru al doilea tur al prezidenţialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie, a mai spus Orban.

„Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi al preşedintelui”, a precizat Ludovic Orban.

Poziția Partidului Social Democrat și a Partidului Național Liberal

Conducerea PNL, reunită luni în ședința Biroului Politic Naţional, a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen în noiembrie, a transmis președintele PNL, Nicolae Ciucă.

„În unanimitate, toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord ca în continuare să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen”, a spus Ciucă.

Ciucă a mai transmis că având în vedere coaliţia guvernamentală PNL - PSD, nu era necesară invitaţia la consultări a liberalilor.

„Discuţiile care au fost solicitate de către premier au fost îndreptate către celelalte partide politice. Am văzut această retorică legată de faptul că Partidul Naţional Liberal nu a fost invitat. Păi, nici PSD nu a fost invitat. Ca atare, nu se pune problema să fi fost invitaţi noi sau PSD. Fiecare dintre cele două partide este reprezentat în această echipă de discuţii, de dialog cu partidele politice şi, după ce se vor fi finalizat aceste discuţii, cred că este absolut normal să avem o întâlnire în coaliţie. Aşteptăm de la premier să avem aceste discuţii”, a spus președintele PNL.

Mihai Tudose, europarlamentar al PSD, a precizat că subiectul datei alegerilor prezidenţiale va fi abordat în şedinţa coaliţiei.

„Să vedem mâine, că de asta avem mâine coaliţie. Stabilim mâine. Punctul de vedere iniţial al PSD a fost ca ele să fie la termen: sfârşitul lunii noiembrie şi turul doi în decembrie. Atunci, PNL a venit cu propunerea să fie în septembrie. Acum, PNL a constatat că e cald. Nu ştiu... cred că mâine o să ne spună şi cum e vremea în noiembrie, octombrie. Dacă plouă, dacă e frig, dacă e zăpadă. Nu ştiu... dacă domniile lor consideră că începe şcoala sau nu. Şi o să vedem. (...) Mâine discutăm toate variantele - şi în lumina celor discutate de preşedintele partidului, de prim-ministru cu ceilalţi actori politici”, a declarat Mihai Tudose de la sediul PSD, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel