Astenia de toamnă se poate instala la primele semne ale noului anotimp și vine cu stări deloc plăcute.
Simți cum astenia de toamnă se instalează confortabil lângă tine? Se pare că ai putea avea o formă de tulburare afectivă sezonieră (TAS). Majoritatea persoanelor cu TAS sau asteni consideră că starea lor de spirit este afectată iarna, dar poate apărea și toamna, primăvara sau vara. Cauza exactă nu este cunoscută, dar se crede că este legată de perturbarea ritmului circadian, ceasul intern al corpului care ne reglează ciclul somn/veghe, precum și modificări ale retinei, celulelor sensibile la lumină din spatele ochiul.
Aceste celule transmit mesaje către regiunile creierului implicate în reglarea dispoziției, producând așa-numiții hormoni ai fericirii, cum ar fi serotonina, scrie Daily Mail. O teorie susține că retina persoanele cu astenie nu au aceeași sensibilitate la lumină, ceea ce duce la un deficit al acestor hormoni. Ar putea fi, de asemenea, legat de nivelurile de melatonină, hormonul care este eliberat ca răspuns la lumina zilei.
Deși nu este înțeleasă pe deplin legătura exactă, se știe că persoanele cu TAS tind să aibă niveluri mai mari de melatonină, ceea ce îi poate face să se simtă somnoroși și nemotivați. Ori de câte ori apar, simptomele asteniei sunt în general similare și pot include o stare de spirit scăzută și tulburări de somn. Vestea bună este că există o serie de tratamente care ar putea ajuta.
Obiceiurile bune de somn și cele premergătoarea somnului pot face, de asemenea, o diferență. De exemplu, a merge la culcare și a te trezi la aceeași oră în fiecare zi ajută la reglarea producției de melatonină. În cele din urmă, simularea luminii zorilor ar putea ajuta. Această formă de terapie cu lumină folosește o lumină mai puțin intensă decât o veioză. Dispozitivul este programat să pornească la un nivel scăzut în ultimele ore de somn și apoi să crească în intensitate peste 60 până la 90 de minute. Dispozitivele comercializate ca lumini de trezire nu sunt scumpe și se pot găsi și la retailerii online.
În cazul în care acestea nu reușesc, antidepresivele și terapia cognitiv-comportamentală (CBT), o terapie bazată pe comunicare care încearcă să ajute la schimbarea modului în care gândești, pot fi utile. Cu toate acestea, discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece acesta vă poate ajuta să decideți ce să încercați mai întâi.
Depresia este una dintre cele frecvente afecțiuni psihice cu care se confruntă oamenii. Se caracterizează printr-un sentiment persistent de tristețe și lipsa interesului față de activitățile făcute în mod obișnuit. Lăsată netratată, depresia poate avea urmări grave asupra sănătății și poate scădea semnificativ calitatea vieții.
Cum să scapi de depresie? Șase pași pentru a trata tulburarea
Cele mai comune simptome ale depresiei sunt: stare de spirit proastă, în mod continuu, senzaţie de neajutorare, absența speranţei pentru viitor, stima de sine scăzută, plâns frecvent, senzaţia de vinovăţie, iritabilitate, intoleranță față de ceilalţi, lipsa motivaţiei, lipsa interesului pentru diverse lucruri, dificultatea de a lua decizii, absența bucuriei față de viaţă, senzaţia continuă de anxietate, gânduri suicidale şi de vătămare fizică, mişcări lente şi vorbit lent/încet, schimbări ale apetitului, scăderea în greutate sau foarte rar creşterea în greutate și multe altele. Iată ce te ajută să scapi de aceste simptome. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News