Randamentele obligațiunilor de stat în zona euro au înregistrat luni o scădere, iar investitorii așteaptă datele privind inflația care urmează să fie publicate mai târziu în această săptămână, date ce pot influența așteptările privind reducerile de dobândă în 2024, scrie Reuters.
Piețele financiare și-au temperat parțial anticipările legate de reducerile ratei dobânzii săptămâna trecută, în urma avertismentelor formulate de membrii Comitetului de Politică Monetară al Băncii Centrale Europene (BCE) cu privire la pariuri "prea optimiste" asupra tăierilor viitoare.
Participanții de pe piață se așteaptă ca președinta BCE, Christine Lagarde, să reafirme în ședința în cadrul Comitetului pentru Afaceri Economice și Monetare al Parlamentului European că banca centrală se află într-o poziție de așteptare.
Randamentul obligațiunilor de stat germane pe 10 ani a înregistrat o scădere de 4,5 puncte de bază (pb) la 2,60%. Vineri, acesta a atins 2,663%, cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii noiembrie.
Foto: Pexels
"Recomandăm investitorilor să-și păstreze calmul, deoarece perspectivele pentru politica monetară continuă să se schimbe", a declarat Mark Haefele, directorul de investiții al UBS Global Wealth Management.
"Deși datele recente sugerează o scădere mai rapidă a inflației decât se aștepta, rămân posibile dezamăgiri, iar bancherii centrali doresc să sublinieze angajamentul lor de a-și atinge obiectivele", a adăugat acesta.
Pe piața monetară, se estimează în prezent o reducere a ratei dobânzii de 85 pb până în decembrie 2024, față de 100 pb la mijlocul lunii noiembrie, existând o probabilitate de aproximativ 55% pentru o primă reducere de 25 pb în aprilie, comparativ cu aproximativ 90% acum zece zile.
"Ultimul argument al celor precauți este creșterea salariilor, dar acesta este cel mai întârziat indicator în ciclul economic. Există toate motivele pentru a dezbate relaxarea monetară în zona euro", a afirmat Bruno Cavalier, economist-șef la Oddo.
Unii analiști prevăd o încetinire economică în 2024, ceea ce ar putea determina membrii politici ai BCE să adopte o politică monetară mai relaxată.
Deutsche Bank a declarat că zona euro "era pe cale să înregistreze aproape doi ani de stagnare până la mijlocul anului 2024" și că "BCE va tăia probabil 100 pb din iunie până la sfârșitul anului 2024".
Criza bugetară din Germania este, de asemenea, în atenția economiștilor, deoarece rezultatul acesteia ar putea afecta politica fiscală a blocului, discutată în prezent de statele membre ale Uniunii Europene.
Foto: Pexels
Se așteaptă ca coaliția de guvernare din Germania să aprobe un buget suplimentar luni, care va ridica temporar limitele autoimpuse privind împrumuturile, după ce o decizie a Curții Constituționale a anulat planurile de cheltuieli ale guvernului.
"Germania va suspenda probabil frâna datoriilor pentru 2023, va strânge politica fiscală pentru 2024 și 2025", a declarat Holger Schmieding, economist la Berenberg.
"Rămâne o întrebare deschisă dacă criza bugetară din Germania ar putea afecta discuțiile în curs despre reforma regulamentului fiscal al UE", a adăugat acesta.
Unii analiști consideră că regulile fiscale mai relaxate în Germania ar putea conduce la un acord european mai orientat către creștere decât către stabilitate, așa cum a cerut prim-ministrul italian Giorgia Meloni.
aendementul obligațiunilor de stat pe 10 ani din Italia, referință pentru zona euro, a scăzut cu 7,5 pb la 4,37%.
Diferența dintre randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani din Italia și Germania - un indicator al primei cerute de investitori pentru a deține datorii ale țărilor cu cele mai mari datorii din bloc - a fost de 171,5 pb. Săptămâna trecută, aceasta a atins 169,5 pb, cel mai redus nivel din 21 septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu