Publicitate
UPDATE: Informaţia a fost făcută publică la Moscova de Leonid Sokolov, profesor la Facultatea de mecanică celestă din cadrul Universităţii din Sankt Petersburg. "Pe 13 aprilie 2029, Apophis se va apropia de Terra la o distanţă de aproximativ 37.000 - 38.000 de kilometri. Însă, ar putea intra în coliziune cu Terra pe 13 aprilie 2036", a spus Sokolov, conform Mediafax.
Alţi cercetători, printre care şi experţi de la Institutul de astronomie aplicată din cadrul Academiei de ştiinţă din Rusia, sunt de părere că această ciocnire este puţin probabilă.
Descoperit pe 19 iunie 2004, asteroidul a primit acest nume după cel al zeului răului şi distrugerii din mitologia egipteană. Are un diametru de 270 de metri şi urmează o orbită apropiată de cea a Pământului. O perioadă, în 2004, s-a crezut că Apophis va cădea pe Pământ în 2029, degajând o energie egală cu cea a exploziei a 34 de bombe nucleare de la Hiroshima. Ulterior, cercetătorii au eliminat această ipoteză, însă o eventuală coliziune rămâne posibilă în viitor.
Potrivit Agenţiei spaţiale americane (NASA), citată de profesorul Sokolov, 11 obiecte spaţiale importante ar putea intra în coliziune cu Terra în secolul al XXI-lea, dintre care patru înainte de 2050.
Reporter: - Au trecut peste 60 de milioane de ani de la ultimul impact cu un asteroid mare. Ce s-ar intampla daca s-ar repeta istoria?
Dumitru Prunariu: - Sunt aproximativ 65 de milioane de ani de cand, in urma impactului cu un asteroid mare, ale carui urme se pot vedea in Mexic, au disparut dinozaurii si s-a lasat loc dezvoltarii mamiferelor. Daca ar avea loc un impact cu un asteroid asemanator, s-ar periclita existenta omului pe Pamant, pentru ca ar crea modificari majore la nivelul scoartei terestre, sa nu mai vorbim de cutremure, tsunami, vulcani reactivati.
R Putem preveni un astfel de incident?
D.P. Deocamdata nu avem capacitatea de a preveni, in schimb, avem capacitatea de a prevedea un eventual impact. Diferenta dintre impactul cu un asteroid, fata de orice alt dezastru natural, este ca acesta poate fi prevazut cu ani inainte. In momentul de fata, NASA are sarcina de a cataloga cel putin 90% din toti asteroizii cu potential de a ciocni Pamantul si care au diametrul mai mare de 40 de metri, pana in 2020. Pericolul a existat permanent. Numai ca acum incepem sa il constientizam.
R: Se apropie vreun asteroid periculos de Pamant?
D.P. In momentul de fata, este determinat si se afla deja in atentia opiniei publice asteroidul Apophis, care in 2029 va trece la o altitudine de aproximativ 40.000 de km deasupra Pamantului. La 36.000 de km sunt satelitii geostationari, ceea ce a dat nastere speculatiilor conform carora NASA nu ar fi luat in calcul o eventuala ciocnire a asteroidului cu acestia, care i-ar schimba orbita si ar putea produce un eventual impact cu Pamantul. Ipoteza este numai teoretica, iar NASA a asigurat ca Apophis nu va ajunge la nivelul satelitilor geostationari, a caror ciocnire accidentala l-ar putea, teoretic, indrepta spre Pamant. Traiectoria asteroidului Apophis, in cel mai rau caz, ar putea intersecta Pamantul undeva in zona Siberiei, va taia Oceanul Pacific, iar posibilitatea maxima de impact va fi in zona Pacific-America Centrala. Ar putea deci lovi tot acolo unde a lovit asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Apophis are un diametru de aproximativ 320 de m. In caz de impact in Pacific, va provoca un puternic tsunami care ar putea matura California, iar daca va cadea pe continent, pierderile pot fi chiar mai mari.
Tehnologiile pentru evitarea impactului nu sunt gata inca
R Cum ne pregatim de salvarea Pamantului?
D.P. In prima faza, cea in care ne aflam in prezent, se fac calcule pentru a prevedea impactul. S-a constituit un grup de lucru, din care fac parte si eu, care analizeaza toate obiectele ceresti care se apropie de Pamant. Se elaboreaza scenarii de interventie, prin dezbateri cu personalitati din diferite domenii, inclusiv cel juridic, social sau psihologic, pentru ca un eventual impact cu un asteroid are implicatii importante si in aceste domenii. Se va elabora un document care va fi supus spre analiza Adunarii Generale a ONU. Acesta va contine responsabilitati si posibile masuri pe care le poate lua omenirea. Saptamana aceasta se organizeaza in Costa Rica - tara care ar putea fi afectata in cazul unui eventual impact cu Apophis – cel de-al treilea grup de lucru, iar in toamna, la San Francisco va avea loc ultimul seminar, dupa care se va realiza raportul care se va trimite la ONU si la sefii de state, in primavara anului viitor. Deciziile vor fi luate de Consiliul de Securitate ONU, fiind vorba despre o problema de securitate la scara planetara.
R Care sunt posibilele scenarii ale evitarii impactului?
D.P. Masurile trebuie luate cu ani inainte ca asteroidul sa ajunga in preajma Pamantului. Incepem cu masuri de prevenire, care includ intr-o prima etapa dezvoltarea unor tehnologii de deplasare pana la asteroid si deviere a orbitei acestuia.
Ne-ar trebui o nava cosmica cu motoare care functioneaza cu energii neconventionale. Se dezvolta in acest moment motoarele cu plasma, de 10 ori mai puternice decat cele traditionale. O solutie ar fi ca nava sa intre in contact cu asteroidul si sa-l impinga, schimbandu-i traiectoria. Sau sa exercite o influenta gravitationala. Pentru aceasta, nava ar trebui sa aiba o greutate de cateva zeci de tone, cel putin.
R Este utila bombardarea?
D.P. In caz ca aceste masuri nu au avut efect sau in caz ca nu s-au putut pune in practica, iar asteroidul se afla la cateva luni de Pamant, ultima varianta, riscanta, de altfel, este trimiterea unei incarcaturi nucleare, prin explozia careia sa se schimbe orbita asteroidului sau sa se sparga in multe bucati mai mici, care nu vor provoca un impact cu consecinte majore. Din pacate, nu sunt concepute nave sau tehnologii pentru niciunul din aceste scenarii, in momentul de fata. Pentru incarcatura nucleara ne-ar trebui o racheta capabila sa o transporte la distante mari, dar aceasta nu este nici macar in stadiul de proiect. Cele mai mari pagube in cazul unui impact cu un asteroid de dimensiune medie nu sunt cele umane, caci zona afectata poate fi evacuata din vreme, ci pagubele materiale. Statele respective trebuie sa poata muta rapid si fara convulsii sociale populatii mari, sa le asigure cazare si rezerve de hrana suficiente si sa mentina ordinea in saptamanile de dupa impact, atunci cand comunicatiile sunt intrerupte, iar fortele de ordine covarsite de amploarea interventiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu