Asteroidul "ucigaș de planete" trece prin apropierea Pământului. Are dimensiunea unui munte - Video

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece, joi, prin proximitatea relativă a Terrei, transmite Live Science.

Asteroidul este considerat un posibil ucigaş de planete și va fi joi la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, notează sursa citată. Acest asteroid "potenţial periculos" este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin proximitatea Pământului în mai mult de 100 de ani.

Cum este denumit și ce dimensiuni are

Asteroidul este denumit 2011 UL21 și este un asteroid de proximitate pentru Terra. Orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare). Asteroidul trece prin apropierea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Având în vedere observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, potrivit SpaceReference.org.

Prin urmare, este mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, conform datelor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). 2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort. De asemenea, este de aproximativ 5 ori mai mic față de asteroidul care a provocat dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

De ce este considerat un "ucigaş de planete"

În cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are putea distruge la nivel continental. Materia expulzată în atmosferă după o eventuală coliziune ar putea duce la modificări climatice semnificative, fapt pentru care este considerat un "ucigaş de planete".

Potrivit simulărilor derulate de NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL), asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra - mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani. La această distanţă, este considerat un obiect "potenţial periculos" de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Observarea lui este interesantă

Chiar dacă acest asteroid nu este un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă deoarece este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de planeta Pământ în ultimii 124 de ani, potrivit lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

Însă până în anul 2089, asteroidul 2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri față de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL. Nu este niciun pericol ca un asteroid "ucigaş de planete" să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani, arată calculele NASA.

Video

Un asteroid care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, denumit Apophis, se va apropia de Pământ în anul 2029, atunci când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, însă fără a prezenta riscul unei coliziuni, arată simulările, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel