AstraZeneca anunță recomandarea pentru aprobare în Uniunea Europeana a combinației de anticorpi cu acțiune prelungită Evusheld pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19.
Evusheld (tixagevimab co-ambalat cu cilgavimab) al companiei AstraZeneca, o combinație de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită, a fost recomandat pentru autorizare de punere pe piață în Uniunea Europeană (UE) pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 la o populație largă de adulți și adolescenți cu vârsta de peste 12 ani, cu greutate de cel puțin 40 kg.
Anunțul complet al companiei este disponibil aici: https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2022/evusheld-long-acting-antibody-combination-recommended-for-approval-in-the-eu-for-the-pre-exposure-prophylaxis-prevention-of-covid-19.html
Persoanele care nu sunt protejate în mod adecvat de un vaccin COVID-19 pot, în primul rând, să beneficieze de profilaxia pre-expunere cu Evusheld. Printre cei ce pot beneficia de profilaxia pre-expunere sunt și aproximativ trei milioane de persoane din UE care prezintă un grad de deficit imun din cauza bolii de baza sau ca urmare a faptului ca sunt in tratament cu medicamente imunosupresoare.
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente și-a bazat avizul pozitiv pe analiza datelor Evusheld, care include rezultatele studiului de fază III de profilaxie pre-expunere PROVENT, ce a arătat la analiza primară o reducere cu 77% a riscului de dezvoltare a unei forme simptomatice de COVID-19, în comparație cu placebo și o reducere de 83% la o analiză intermediara la șase luni, protecția împotriva virusului fiind menținuta timp de cel puțin șase luni. Evusheld a fost în general bine tolerat în studiu.
„Pacienții cu sistem imun deficitar, au nevoie ca pe lângă vaccinare să poată beneficia și de profilaxie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejați. În acest fel ar putea avea protecție adecvată pe termen lung, ceea ce ar permite continuarea terapiilor necesare pentru afecțiunile cronice de care suferă: afecțiuni oncologice, hematologice, pacienți cu transplant sau în așteptarea unui transplant, sau cei cu afecțiuni autoimune și inflamatorii”, a menționat Rozalina Lapădatu – Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
AstraZeneca este o companie biofarmaceutică globală bazată pe știință, centrată pe descoperirea dezvoltarea și comercializarea de medicamente inovatoare care sunt eliberate pe bază de prescripție medicală în oncologie, boli rare, precum și în bolile cardiovasculare, renale și metabolice, în patologiile respiratorii și imunologie. Cu sediul în Cambridge, Marea Britanie, AstraZeneca operează în peste 100 de țări iar medicamentele sale inovative sunt utilizate de milioane de pacienți în toată lumea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News