Astronauții chinezi își propun să ajungă pe Lună până în 2030. Acum au un nou costum spațial pentru a face acest lucru

Sursa Foto: @Aigo labs/ FreePik
Sursa Foto: @Aigo labs/ FreePik

China a făcut un pas înainte în planul său ambițios de a ajuta astronauții să ajungă pe Lună până în 2030 – dezvăluind costumul spațial special conceput pe care echipajul său îl va purta pentru ceea ce se așteaptă a fi o misiune de referință în programul spațial al țării.

Noul costum alb-roșu – dezvăluit de Agenția Spațială Manned din China (CMSA) la sfârșitul săptămânii trecute – este conceput pentru a rezista temperaturilor extreme de pe Lună, precum și radiațiilor și prafului, permițând în același timp astronauților să aibă flexibilitatea fizică necesară pentru a îndeplini sarcini pe suprafața lunară, conform presei de stat.

Costumul pentru aselenizare este echipat cu o cameră încorporată pentru rază scurtă și lungă de acțiune, un panou de control operațional și un vizor al căștii care protejează împotriva luminii puternice, conform unui videoclip distribuit de postul național CCTV. În videoclip, astronauții chinezi Zhai Zhigang și Wang Yaping au demonstrat cum oamenii ce poartă costumul pot să se aplece și să urce o scară.
Noua tehnologie a atras atenția internațională.

"Între timp, în America, FAA sufocă programul spațial național cu birocrație kafkiană!"

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a distribuit un mesaj pe platforma X, în care a inclus videoclipul de la CCTV și o descriere personală.

„Între timp, în America, [Administrația Federală a Aviației (FAA)] sufocă programul spațial național cu birocrație kafkiană!” a scris el, referindu-se aparent la percepția că Republica Populară Chineză și-a dezvoltat programul spațial mai rapid decât Statele Unite.

"Una dintre cele mai mari îngrijorări ale mele în acest moment este că programul Starship este sufocat de un munte de birocrație guvernamentală care crește în fiecare an", a scris el în urmă cu câteva săptămâni.

"Această birocrație sufocantă afectează toate proiectele mari din America, motiv pentru care, de exemplu, California a cheltuit ~ 7 miliarde de dolari și câțiva ani pe calea ferată de mare viteză, dar are doar o secțiune de beton de 400 de metri pentru a arăta asta", a completat Musk.

CNN a contactat FAA pentru un comentariu.

Succesul SpaceX – și averea personală a lui Musk – au crescut în ultimii ani datorită contractelor guvernamentale uriașe, pe măsură ce NASA a căutat să colaboreze cu sectorul privat pentru explorarea și logistica spațială.

Totodată, Donald Trump, candidatul republicat la alegerile prezidențiale din SUA, a anunțat că, dacă va fi reales, îl va însărcina pe miliardarul Elon Musk, cu un ”audit” al guvernului în vederea unor ”reforme” profunde, relatează AFP.

”La recomandările lui Elon Musk (...) voi înființa o comisie guvernamentală care să efectueze un audit complet în termeni financiari și performanțe al întregului guvern federal, cu scopul de a face recomandări pentru reforme drastice”, a declarat fostul președinte american, în prezența unor cercuri de afaceri la New York.

Nu este prima dată când miliardarul republican, în vârstă de 78 de ani, a indicat că dorește să-l vadă pe Elon Musk alături de el într-o eventuală nouă administrație, dacă va fi reales pe 5 noiembrie.

Lider în spațiu

Dezvăluirea costumului pentru aselenizare de către China vine într-un moment în care țara depune eforturi semnificative pentru a se afirma ca un jucător major în domeniul spațial – un domeniu pe care națiuni precum Statele Unite îl privesc din ce în ce mai mult nu doar pentru beneficii științifice, ci și cu interes pentru resurse și securitate națională.

Administrația Spațială Națională a Chinei a desfășurat în ultimii ani o serie de misiuni robotizate lunare din ce în ce mai complexe, inclusiv prima recuperare de mostre lunare de pe partea îndepărtată a Lunii, realizată la începutul acestui an. China dorește să devină a doua țară care trimite astronauți pe Lună, declarând că prima sa misiune cu echipaj uman va avea loc "până în 2030."

Statele Unite, care nu au mai trimis astronauți pe Lună din 1972, planifică, de asemenea, o misiune cu echipaj în acest deceniu, deși și-au amânat termenul inițial pentru misiunea Artemis III. NASA a anunțat la începutul acestui an că această misiune nu va decola înainte de cel puțin septembrie 2026. În 2023, agenția a dezvăluit un prototip al costumului pentru Artemis III, denumit AxEMU.

Noul costum spațial al Chinei a fost lăudat în presa de stat ca un pas major înainte în cronologia misiunilor cu echipaj uman, experții subliniind necesitatea unui costum special conceput pentru condițiile de pe Lună, diferit de cele utilizate în plimbările spațiale de la stația orbitală Tiangong a Chinei.

„Spre deosebire de misiunile din orbita joasă a Pământului, astronauții se vor afla într-un mediu lunar natural dur în timpul activităților extravehiculare. Factori de mediu complecși, precum vidul ridicat, gravitația scăzută, praful lunar, solul lunar, terenul lunar accidentat, temperaturile extreme și radiațiile puternice vor avea un impact semnificativ asupra muncii și protecției,” a declarat Wu Zhiqiang, designerul-șef adjunct al sistemelor pentru astronauți la Centrul de Cercetare și Instruire pentru Astronauți din China, pentru televiziunea CCTV.

De asemenea, alții au apreciat estetica costumului, presa de stat descriind dungile roșii de pe membrele superioare ca fiind inspirate de panglicile „apsaraselor zburătoare” – divinități care apar în arta antică din orașul Dunhuang, vestul Chinei – în timp ce dungile de pe membrele inferioare ar semăna cu „flăcările lansării rachetelor.”

Un alt designer, Wang Chunhui, a declarat pentru presa de stat că proporțiile costumului vor face ca astronauții să "arăte mai viguroși și mai impunători" și "să facă să ne simțim mândri și puternici când pășim pe Lună."

La începutul acestui an, oficialii chinezi au dezvăluit numele navei spațiale pentru misiunea lunară cu echipaj, numind-o Mengzhou, sau Nava Visului, iar modulul de aterizare Lanyue, sau Îmbrățișarea Lunii.

Misiunea face parte dintr-un set mai amplu de ambiții lunare, care includ planurile Chinei de a stabili o stație internațională de cercetare la polul sudic al Lunii până în 2040, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel