Astronomii au descoperit o bucată ruptă din Lună care orbitează Pământul

Astronomii au descoperit o bucată ruptă din Lună care orbitează Pământul / Foto: Pixabay
Astronomii au descoperit o bucată ruptă din Lună care orbitează Pământul / Foto: Pixabay

Astronomii au descoperit o bucată pierdută a Lunii care orbitează Pământul.

În 2016, oamenii de știință au descoperit că Pământul are o a doua Lună care, spre deosebire de cea pe care o știm cu toții și o vedem pe cer, înconjoară planeta noastră la o distanță de 38 până la 100 de ori față de Luna noastră.

De ani de zile, originea acestei „cvasi-Luni” i-a pus în dificultate pe astronomi, dar acum, ar putea avea un răspuns. Într-un nou studiu, oamenii de știință spun că au găsit dovezi că obiectul nu este o rocă oarecare din spațiu ci pare să fie o bucată desprinsă din Lună.

Obiectul, de mărime medie, a fost botezat cu numele hawaiian Kamo'oalewa, dovezile privind identitatea sa lunară fiind publicate în revista Nature, scrie Futurism.com.

’’M-am uitat prin toate cataloagele despre asteroizi din apropierea Pământului la care am avut acces și nimic nu se potrivea.”, relatează Ben Sharkey, doctorand în cadrul departamentului de științe planetare a Universității Arizona și autor principal al studiului.

Cercetătorii și-au dat seama în schimb că roca spațială are un spectru de lumină reflectată foarte asemănător cu cel al rocilor lunare aduse pe Pământ de astronauții misiunii Apollo 14 din 1971. Lumina reflectată nu reprezintă însă singura dovadă cu privire la originile lunare ale Kamo'oalewa, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știință susțin că această bucată desprinsă din Lună va orbita Pământul timp de aproximativ 300 de ani, înainte de a ajunge probabil în golul spațiului.

"Vârtejuri de cafea mocha" pe Jupiter. Imaginea inedită surprinsă de NASA

Într-o fotografie uimitoare cu planeta Jupiter, surprinsă de nava spaţială Juno, se pot observa mai multe vârtejuri, care seamănă cu delicioasa cafea  mocha, în latitudinile medii sudice ale gigantului gazos. Juno urmează să continue să studieze atmosfera lui Jupiter până în 2025.

Vortexul circular din apropierea centrului imaginii este un un ciclon care se întinde pe o lungime de aproximativ 250 de mile (400 de kilometri). Culoarea sa este rezultatul modului în care vânturile descendente ale ciclonului îndepărtează norii de la nivelul superior, dezvăluind o parte din materialul mai întunecat de dedesubt. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel