Astronomii au detectat cel mai apropiat sistem binar de găuri negre supermasive

Astronomii au detectat cel mai apropiat sistem binar de găuri negre supermasive / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Astronomii au detectat cel mai apropiat sistem binar de găuri negre supermasive / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O pereche de găuri negre supermasive au fost detectate de astronomi în galaxia NGC 7727.

La doar 89 de milioane de ani lumină distanță, în galaxia NGC 7727, două găuri negre supermasive se apropie una de alta până vor intra în coliziune. Noile măsurători care cercetează galaxia au descoperit că nucleul constă dintr-o pereche binară supermasivă de găuri negre. Este cel mai apropiat astfel de sistem binar descoperit până în prezent. Până la acest moment, recordului un sistem similar fusese detectat la 470 de milioane de ani lumină.

Mai mult, cele două găuri negre supermasive sunt mai aproape una de cealaltă decât orice alt binar de găuri negre supermasive detectat până acum, fiind separate de o distanță de doar 1.600 de ani lumină. Astronomii preconizează că cele două găuri negre vor evolua atât de aproape una de cealaltă încât vor intra în coliziune, devenind o singură gaură neagră supermasivă.

Descoperirea confirmă faptul că NGC 7727 este produsul unei fuziuni între două galaxii, dar oferă posibilitatea unor cercetări mai aprofundate asupra interacțiunilor dintre găurile negre supermasive.

„Este prima dată când găsim două găuri negre supermasive care sunt atât de aproape una de cealaltă, la mai puțin de jumătate din distanța la care descoperisem un sistem similar”, spune astronoma Karina Voggel de la Observatorul de la Strasbourg din Franța.

De ce sistemele bianre de găuri negre reprezintă un interes pentru cercetători

Există mai multe motive pentru care binarele supermasive ale găurilor negre prezintă interes pentru astronomi. Găurile negre supermasive se găsesc în centrul majorității galaxiilor. Când două astfel de găuri negre sunt descoperite împreună, indică faptul că în acel loc a avut loc coliziunea a două galaxii. 

Sistemele binare de găuri negre pot oferi informații despre modul în care aceste obiecte colosale, de milioane, poate chiar miliarde de ori masa Soarelui, pot deveni atât de incredibil de masive. 

NGC 7727 a fost un obiect de interes pentru o gaură neagră supermasivă binară de ceva timp. Caracteristicile sale fizice sugerează că galaxia este produsul unei fuziuni galactice, cândva în trecutul său îndepărtat. Cu toate acestea, găurile negre sunt greu de văzut dacă nu acumulează în mod activ material. Până acum, NGC 7727 nu a avut fluxul luminos asociat cu un sistem binar de găuri negre supermasive.

Totuși, proximitatea galaxiei le-a oferit astronomilor un avantaj. Deoarece NGC 7727 este atât de aproape, cercetătorii au reușit să obțină date de mișcare pentru stelele din centrul galactic, pe baza modului în care lumina lor se schimbă pe măsură ce rotesc. Acest lucru a dus la concluzia că centrul galactic NGC 7727 conține nu una, ci două găuri negre supermasive, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel