Există o mulțime de obiecte inexplicabile în Univers, iar astronomii tocmai au găsit unul, un obiect ciudat, prăfuit, care ar putea face ca steaua gazdă să se estompeze cu până la 75%.
Adesea, când există ceva care blochează lumina unei stele, este vorba de o exoplanetă sau un asteroid. Dar, în acest caz, modul în care un boiect blochează lumina de la steaua sa nu poate fi explicat prin nicio variantă. Acesta este neregulat și persistent.
În acest moment, ceea ce astronomii pot spune cu siguranță despre obiectul, cunoscut sub numele de TIC 400799224, este că pare să elimine o mulțime de praf.
TIC 400799224 orbitează în jurul unui sistem stelar la aproximativ 2.300 de ani lumină distanță și a fost detectat pentru prima dată de satelitul de cercetare al exoplanetelor în tranziție (TESS), care caută planete mici în jurul stelelor noastre vecine.
Folosind AI pentru a verifica datele colectate de TESS, astronomii au dat din greșeală peste TIC 400799224, deoarece norul său de praf a făcut ca steaua sa să aibă o scădere rapidă a luminozității de aproape 25% pe o perioadă de câteva ore, urmată de mai multe variații ale luminozității asemănătoare cu cele din timpul eclipselor.
De obicei, acest lucru ar semnala o planetă în dezintegrare sau un corp în orbită care este defectat și eliberează praf, un lucru despre care oamenii de știință sunt dornici să afle mai multe informații. Dar, după ce a analizat date din ultimii șase ani despre obiectul misterios, echipa a descoperit că ceva ciudat se întâmplă.
În primul rând, TIC 400799224 nu orbitează un singur sistem stelar. O examinare ulterioară arată că orbitează în jurul unui sistem stelar binar, în care una dintre stele pulsează cu o perioadă de 19,77 zile.
În timp ce această periodicitate pare destul de fiabilă, obiectul care estompează lumina este neregulat în formă, adâncime și durată, motiv pentru care astronomii presupun că este cel mai probabil cauzat de un fel de corp în orbită care emite periodic nori de praf. Totuși, nu este clar care este acel obiect.
„Natura corpului care orbitează în sine este ciudată, deoarece cantitatea de praf emisă este mare. Dacă ar fi produs prin dezintegrarea unui obiect precum asteroidul Ceres din sistemul nostru solar, ar supraviețui doar aproximativ opt mii de ani înainte de a dispărea.”, se arată într-un comunicat de presă de la Centrul Harvard-Smithsonian.
De asemenea, nu este clar pe care dintre cele două stele le orbitează obiectul misterios.
În funcție de care dintre cele două stele este adevărata sa gazdă, praful pe care îl emite obiectul blochează de la 37% până la 75% din lumina de la aceasta, explică cercetătorii în The Astronomical Journal.
După ce au analizat informațiile, cercetătorii au câteva piste. Ei sugerează că datele se potrivesc cel mai bine uneia dintre stele, ceea ce înseamnă că aceasta încă adună masă din praful și gazul din jur, adesea sub forma unui disc în jurul stelei.
De asemenea, echipa a analizat trei posibile explicații pentru praful ciudat în studiul lor:
1. dezintegrarea unui obiect pe măsură ce trece direct dintr-o formă solidă într-o stare gazoasă (cunoscută sub denumirea de sublimare);
2. ciocniri cu un obiect minor asemănător unei planete care eliberează nori sporadici de praf;
3. praful aparține unei planete încorporate deja în discul stelei.
Echipa conchide că cea mai probabilă explicație este a doua, aceea că un obiect asemănător unei planete se ciocnește în jurul stelei și scoate o mulțime de praf de fiecare dată când o face. Acest lucru ar putea explica periodicitatea regulată a norului de praf și, de asemenea, variația adâncimii, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News