Astronomii au detectat un semnal radio care se repetă de la o exoplanetă și de la steaua pe care o orbitează, ambele situate la 12 ani lumină distanță de Pământ. Semnalul sugerează că planeta de dimensiunea Pământului poate avea un câmp magnetic și poate chiar o atmosferă.
Câmpul magnetic al Pământului protejează atmosfera planetei prin devierea particulelor energetice și a plasmei care ies din soare. Găsirea atmosferelor în jurul planetelor situate în afara sistemului nostru solar ar putea indica alte lumi care pot avea capacitatea de a susține viața.
Oamenii de știință au observat unde radio puternice provenind de la steaua YZ Ceti și de la exoplaneta stâncoasă care o orbitează, numită YZ Ceti b, în timpul observațiilor. Cercetătorii cred că semnalul radio a fost creat de interacțiunile dintre câmpul magnetic al planetei și stea.
Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat luni în revista Nature Astronomy, informază CNN.
Pentru ca undele radio să fie detectabile pe Pământ, ele trebuie să fie foarte puternice, au spus cercetătorii. ”Dacă o planetă supraviețuiește cu o atmosferă sau nu, poate depinde dacă planeta are un câmp magnetic puternic sau nu”, a spus Pineda.
Anterior, cercetătorii au detectat câmpuri magnetice pe exoplanete similare ca mărime cu Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Dar găsirea câmpurilor magnetice pe planete mai mici de dimensiunea Pământului este mai dificilă, deoarece câmpurile magnetice sunt în esență invizibile.
YZ Ceti b are nevoie de doar două zile pământești pentru a finaliza o rotație completă jurul stelei sale. Între timp, cea mai scurtă orbită din sistemul nostru solar este planeta Mercur, care are nevoie de 88 de zile pământești pentru a parcurge o rotație completă în jurul Soarelui.
În timp ce YZ Ceti b se rotește în jurul stelei sale, plasma de la stea se ciocnește cu câmpul magnetic al planetei, care la rândul lui interacționează cu câmpul magnetic al stelei. Toate aceste reacții energetice creează și eliberează unde radio puternice care pot fi detectate pe Pământ.
Cercetătorii cred că YZ Ceti b este cel mai bun candidat observat până acum pentru o exoplanetă stâncoasă cu câmp magnetic.
”Căutarea de lumi potențial locuibile sau purtătoare de viață în alte sisteme solare depinde în parte de capacitatea de a determina dacă exoplanete stâncoase, asemănătoare Pământului, au de fapt câmpuri magnetice”, a spus Joe Pesce, director de program pentru Observatorul Național de Astronomie, în o declarație. ”Această cercetare arată nu numai că această exoplanetă stâncoasă are probabil un câmp magnetic, dar oferă o metodă promițătoare pentru a găsi mai multe.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu