Astronomii au descoperit pentru prima dată dovezi ale vaporilor de apă în atmosfera lunii lui Jupiter, Ganymede.
Ganymede, cea mai mare lună din sistemul solar, este acoperită de o crustă de gheață. Oamenii de știință cred că Ganymede ar putea avea un ocean lichid la 100 de mile (161 km) sub suprafața sa și că un astfel de ocean ar putea găzdui viață extraterestră acvatică.
Luni, NASA a anunțat că, cercetând ultimele două decenii de date de la telescopul spațial Hubble, cercetătorii au descoperit dovezi ale vaporilor de apă în atmosfera subțire a lunii Jupiter. Această apă probabil nu provine totuși din oceanul subteran. În schimb, este probabil să se vaporizeze gheața de pe suprafața lunii.
Chiar dacă nu spune prea multe despre potențialul lunii pentru viața extraterestră, existența acestor vapori de apă adaugă informații noi la înțelegerea oamenilor de știință despre atmosfera lui Ganymede. Anterior, ei știau doar că satelitul conține oxigen.
Imaginile ultraviolete ale lui Hubble din 1998 au fost interpretate inițial ca afișând oxigenul atomic al atmosferei. Cu toate acestea, noua analiză a constatat că diferențele din aurora UV sunt corelate cu încălzirea temperaturii suprafeței lui Ganymede pe parcursul zilei - exact când apa s-ar sublima în atmosferă, potrivit ScienceAlert.
Doi astronomi cred că au descoperit cea mai mare cometă observată vreodată de oameni, o cometă a cărui nucleu înghețat are între 100 și 200 km lungime, fiind de câteva ori mai mare decât celebra cometă Hale-Bopp care a fost studiată acum 25 de ani, scrie New York Times. Dintre toate corpurile cerești, cometele sunt cele mai spectaculoase și majoritatea sunt originare din norul lui Oort, o regiune extrem de îndepărtată.
Cometa colosală a fost numită C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein), după descoperitorii săi: Pedro Bernardinelli și Gary Bernstein.
În prezent acestă cometă este în interiorul orbitei lui Neptun și se îndreaptă către interiorul sistemului solar, estimarea fiind că în 2031 va fi destul de aproape de Saturn și se va găsi la 1,6 miliarde de km de Soare și va putea fi văzută cu telescoape mai simple. Cometa uriașă se găsește la peste 3 miliarde km de Soare (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News