Astronomii au găsit, aproape de Soare, un asteroid "ucigaş de planete"

Fotografie de la Joe S, Pexels
Fotografie de la Joe S, Pexels

Astronomii au descoperit, în proximitatea Soarelui, trei asteroizi, iar unul dintre aceştia are dimensiunile necesare unui "ucigaş de planete". 

Conform unui studiu publical în Jurnalul Astronomic şi citat de The independent, cei trei asteroizi "se ascund" în regiunea dintre orbitelor interioare ale Pământului şi Venusului. 

Dintre aceste trei pietre spaţiale, una este considerată periculoasă. Cu un diametru de 1,5 km, este numit AP7 2022, şi are o orbită care s-ar putea intersecta cu Pământul într-o bună zi. 

Ceilalţi doi asteroizi nu se vor apropia de planeta noastră. 

"Am găsit aceşti asteroizi între orbitele Pământului şi Venusului. Până acum, am găsit doi asteroizi mari în apropiere de Pământ, de peste 1 km în diametru, o dimensiune la care ne referim la ei ca la ucigaşi de planete", a transmis Scott S Sheppard, de la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă. 

"Doar vreo 25 de asteroizi cu orbita interioară aflată între Pământ şi Venus au fost descoperiţi până acum. Sunt greu de observat şi din cauza Soarelui şi a strălucirii sale", a mai punctat Sheppard. 

ESA a descoperit zeci de mii de asteroizi aproape de Pământ. Dintre aceştia, aproape 1500 ar putea intra pe traiectorie de coliziune

Peste 30.000 de asteroizi au fost descoperiţi în apropierea planetei Pământ de către Agenţia Spaţială Europeană. Dintre aceştia, aproape 1500 pot intra pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastră.

În total, transmite ESA, 1425 asteroizi au "şanse mai mari decât zero pentru un impact" cu Pământul, astfel că sunt ţinuţi sub supraveghere. 

"Vestea bună este că mai bine de jumătate dintre asteroizii cunoscuţi de astăzi au fost descoperiţi în ultimii şase ani. Asta arată cât de mult s-a îmbunătăţit capacitatea noastră de a-i vedea. E doar o chestiune de timp până îi vom fi găsit pe toţi", a transmis Richard Moissl, şeful departamentului de apărare planetară de la ESA. 

ESA estimează că dintre cei 30.000 de asteroizi găsiţi, aproximativ 10.000 ar fi ceva mai mari de 140 metri în diametru, în timp ce 1000 ar avea peste un kilometru în diametru, scrie Daily Mail. 

Cei mai mulţi asteroizi găsiţi se află în centura de asteroizi din Sistemul Solar, aflată între orbitele lui Marte şi Jupiter. Primul astfel de asteroid descoperit, denumit 433 EROS, a fost observat de astronomul german Carl Gustav Witt în 1898. Acesta se află la o distanţă uriaşă faţă de Pământ, de 57 ori distanţa de la Pământ la Lună. De asemenea, 433 EROS este primul asteroid orbitat de o navă spaţială şi primul pe care s-a făcut şi o aterizare. 

"Orice asteroid care se află aproape de Pământ este interesant, dar multe sunt foarte departe de casa noastră. Obiectele noi sunt observate în timp, mişcările lor sunt studiate, iar viitoarele lor poziţii pot fi prezise. În funcţie de numărul şi calitatea observaţiilor, aceste calcule se pot extinde pe decenii, chiar sute de ani", a mai precizat Moissl. 

Astronomii au detectat o „mini-lună“ misterioasă, necunoscută până în prezent, lângă Jupiter

Este posibil ca astronomii să fi detectat o „mini-lună” nedescoperită anterior în Sistemul Solar: un obiect stâncos care orbitează în jurul unui mic asteroid lângă Jupiter. Dacă satelitul stâncos, care este doar puțin mai lat decât lățimea Manhattanului, s-ar confirma că este o lună adevărată, ar fi una dintre cele mai mici luni observate vreodată.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel