Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti atrage atenția asupra unui fenomen astronomic spectaculos care s-ar putea petrece anul acesta.
În sistemul solar T Coronae Borealis, aflat la 2600 de ani distanță de Pământ, ar putea avea o explozie nucleară anul acesta, ca urmare a faptului că pitica albă de lângă steaua principală acumulează atât de mult gaz încât, din cauza temperaturii, va produce o deflagrație de proporții.
„Constelația Corona Borealis seamănă cu un cerc incomplet și este situată între două stele identice ca strălucire, Arcturus și Vega, mai aproape de prima.
Ca să găsești locul respectiv trebuie să găsești constelația Coronae Borealis, iar ca să găsești constelația cel mai bine este să cauți steaua Arcturus.
Ea se vede înspre est, nu foarte sus față de orizont, la ora 22 în martie și la ora 22-23 în aprilie. De la Arcturus privește în stânga-jos până vei vedea câteva stele aranjate în forma de cerc incomplet.
Apoi privește în fiecare seară în locul acela până când va apărea o stea.“, a scris Adrian Șonka.
Deși atunci când e observată prin telescop, T Coronae Borealis pare să fie doar o stea, „în realitate avem de-a face cu două stele atât de apropiate încât nu se pot vedea separat nici prin cele mai mari telescoape, două luminițe aflate la doar 80 de milioane km una de alta“.
„Una este de 75 de ori mai mare decât Soarele, o stea evoluată, îmbătrânită. Cealaltă este o stea care nu mai funcționează, o pitică albă compusă din materie degenerată, de masa Soarelui dar de o sută de ori mai mică decât el.
Cele două stele se rotesc una în jurul celeilalte, dar pentru că giganta pierde gaz, se rotesc într-o ciorbă de hidrogen fierbinte, sub formă de disc. Gazul cade pe pitică și când se depășește o anumită temperatură se produce o explozie nucleară, vizibilă de noi ca o stea nouă pe cer.
Niciuna dintre stele nu se distruge și după detunătură sistemul revine la strălucirea inițială.“, scrie Adrian Șonka pe blogul său.
Se pare că steaua a erupt în 1866 și în 1946. Pe cale de consecință, la fiecare 80 de ani se adună destul de mult gaz pe pitica albă și se produce deflagrația.
Deși următoarea explozie ar urma să aibă loc în 2026, Adrian Șonka spune că „ceva s-a întâmplat și credem că s-ar putea produce mai devreme: acum un an sistemul a scăzut puțin în strălucire, la fel cum a făcut cu un an înainte de erupția din 1946“.
„Dacă se repetă scenariul de atunci, noua erupție s-ar putea produce anul acesta. Tot ce trebuie să facem este să ne uităm din când în când în constelația Corona Borealis , în locul indicat în hărțile de mai sus, până când apare o stea. Anul acesta ni se pregătește o explozie nucleară. Să sperăm că doar pe cer.“, conchide Adrian Șonka.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News