Atac armat cu morți în centrul orașului Praga. Prima fotografie cu agresorul / Reuters / video+foto

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un atac armat a avut loc în centrul orașului Praga.

Update 6:

Preşedintele ceh Petr Pavel s-a declarat "şocat" de atacul armat de joi de la Universitatea Carolină din Praga, soldat, potrivit celui mai nou bilanţ, cu peste 15 morţi şi zeci de răniţi, relatează AFP.

"Sunt şocat de aceste evenimente... Aş dori să-mi exprim profundul regret şi sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor", a scris pe reţeaua X preşedintele ceh, aflat la finalul unei vizite la Paris.

Un bărbat a deschis focul joi în jurul orei 14.00 (15.00 GMT) la Facultatea de arte a universităţii, înainte de a fi "eliminat" de poliţie. Unsprezece persoane, inclusiv atacatorul, au murit în incidentul armat şi cel puţin alte 30 de persoane au fost rănite, au anunţat într-o primă fază serviciile de urgenţă.

Premierul Petr Fiala şi-a anulat o vizită pe care urma să o facă în estul ţării ca urmare a tragediei de la universitate.

Ministrul de interne Vit Rakusan a declarat presei că tirurile nu au avut legătură, aparent, cu "terorismul internaţional" şi că nu există un alt trăgător, publicul nemaifiind în pericol.

Universitatea se află în piaţa Jan Palach, la câteva sute de metri de Podul Carol, un simbol al oraşului de pe malul Vltavei.

Potrivit poliţiei, tatăl atacatorului - care era student la facultatea respectivă - a fost găsit la rândul său mort, joi, a consemnat Reuters.

"Credeam că astfel de lucruri nu se pot întâmpla la noi. Acum se pare că, din păcate, lumea noastre este în schimbare şi problema lupului singuratic apare şi aici", a declarat pe postul public de televiziune primarul Pragăi, Bohuslav Svoboda.

Incidentele armate sunt relativ rare în Republica Cehă, dar în decembrie 2019 un bărbat a împuşcat mortal şase oameni la un spital din oraşul Ostrava (est), înainte de a se sinucide, iar în 2015 un alt bărbat a împuşcat mortal opt oameni şi s-a sinucis, la un local din Uhersky Brod (sud-est).

Update 5:

Atacatorul era student  al universității, potrivit poliției, citate de The Guardian.

El avea vârsta de 24 de ani și studia la Universitatea Charles, potrivit poliției cehe.

Președintele poliției, Martin Vondrášek, a declarat la o conferință de presă că sunt peste 15 persoane morți și 24 răniți, dar că acestea ar putea să nu fie cifre finale.

Făptașul a fost inspirat de atacuri similare din străinătate, a spus șeful poliției.

Update 5:

15 oameni și-au pierdut viața în atacul armat de la Praga. Atacatorul ar fi mers pe holurile universității, după care a ieșit pe balcon și a început să tragă în oameni.

Update 4:

Peste 30 de răniți sunt raportați după atacul din Praga.

Update 3:

Atacul din Praga s-a soldat cu 11 morți și 24 de răniți, potrivit Antena 3 CNN.

Update 2:

Poliția a închis piața și zona adiacentă clădirii universității, care este situată într-o zonă aglomerată a orașului, cu acces spre centrul vechi al Pragăi.

„Conform informațiilor preliminare, atacatorul ar trebui să fie mort, sunt morți și răniți la fața locului, nu voi specula acum cu privire la număr”, a declarat ministrul de Interne Vit Rakusan la Televiziunea Cehă.

Premierul Petr Fiala și-a anulat călătoria în estul țării și se deplasează spre Praga, potrivit unei postări pe X.

Update:

Poliția cehă a declarat că bărbatul înarmat din clădirea unei universități din Praga a fost „eliminat”; și mai multe persoane au fost ucise în incidentul de miercuri.

Poliția a declarat că zeci de persoane au fost rănite.

Știrea inițială:

Potrivit Reuters, atacatorul a fost lichidat, a anunțat Poliția din Praga. De asemenea, sunt raportați câțiva morți și zeci de răniți la locul atacului.

Atacul a avut loc la o universitate din capitala cehă.

Incidentul a avut loc în zona Pieței Jan Palach din Centrul Vechi al orașului.

Cetăţenii au fost sfătuiţi să părăsească zona.

„Îndemnăm cetățenii să nu rămână în imediata apropiere și să nu-și părăsească casele”, a spus poliția, citată de Sky News.

Universitatea a transmis personalului într-un e-mail să încuie ușile în urma raportării atacului la una dintre clădirile instituției.

„Stați pe loc, nu plecați, dacă sunteți în birouri, încuiați-le și punți mobila în fața ușii, stingți luminile”, se arată în e-mailul transmis personalului de la Facultatea de Filosofie a Universității Charles, potrivit Reuters.

Poliția cehă a anunțat joi că a existat un număr nespecificat de morți și răniți la locul atacului.

Între timp, a apărut și prima fotografie cu atacatorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel