Partidul Verzilor din Germania, care face parte din coaliția de guvernare a țării, afirmă că sistemul său informatic a fost afectat luna trecută de un atac cibernetic care a afectat conturile de e-mail ale ministrului de externe Annalena Baerbock şi ale ministrului economiei Robert Habeck.
Partidul a confirmat un raport publicat sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel, dar a precizat că cei doi nu și-au mai folosit în mod activ conturile de partid din ianuarie, potrivit Mediafax. 14 conturi, inclusiv cele ale liderilor partidului Ricarda Lang şi Omid Nouripour, au fost compromise în așa fel încât unele e-mailuri au fost transmise la adrese din afara partidului, au declarat Verzii.
Der Spiegel a relatat că o pistă electronică indică faptul că atacul cibernetic ar fi putut proveni din Rusia, dar partidul a refuzat să confirme acest lucru, citând ancheta în curs de desfășurare a autorităților germane. Baerbock a menținut de mult timp o poziție distantă față de Rusia din cauza situației drepturilor omului şi a atacurilor acesteia asupra Ucrainei. De la venirea sa în funcție, în decembrie, Habeck a condus eforturile Germaniei de a se debarasa de aprovizionarea cu energie din Rusia.
Tot în această săptămână Ministerul Apărării din Slovacia a fost atacat de hackeri. „Acest atac a fost relativ mare, foarte mare”, a declarat oficialul postului TV de ştiri TA3. El a precizat că mecanismele de securitate ale serviciului de informaţii al armatei au permis contracararea atacului, lansat coordonat de la mai multe adrese IP din întreaga lume, împiedicând furtul de date. Deşi nu s-a putut dovedi deocamdată nicio legătură a agresiunii informatice cu Rusia, Nad a exprimat suspiciunea că a fost o consecinţă a livrărilor de armament din Slovacia pentru Ucraina.
Cu o zi înainte, ministrul anunţase că ţara sa a trimis ucrainenilor 5 elicoptere militare, pentru care intenţionează să obţină plata din partea Uniunii Europene. Anterior, Slovacia cedase Ucrainei singurul său sistem de apărare antiaeriană, S-300, şi alte arme, în valoare totală de 150 de milioane de euro. Pentru a asigura protecţia Slovaciei, Germania, Olanda şi Statele Unite au desfăşurat în schimb pe teritoriul slovac 4 sisteme de rachete Patriot. Se aşteaptă în curând un alt transfer similar: slovacii vor trimite Ucrainei atacate de Rusia avioane de luptă model sovietic MiG-29 şi vor beneficia în schimb de protecţia spaţiului aerian de către Polonia şi Cehia.
La începutul anului, Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiei din Germania recomanda evitarea utilizării de software anti-virus dezvoltat de firma rusă Kaspersky, avertizând că această firmă ar putea fi implicată, de bună voie sau forţat, în eventuale atacuri cibernetice. În replică, Kaspersky, unul din cei mai mari dezvoltatori mondiali de software, a respins acuzaţiile de colaborare cu Kremlinul. Kaspersky precizează că este o companie privată fără legături cu Guvernul rus iar avertismentul lansat de BSI este unul motivat politic.f
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu