O miliție susținută de Iran în Siria afirmă că luptătorii săi sunt responsabili pentru un atac asupra unei baze americane din Siria.
O miliție susținută de Iran în Siria afirmă că luptătorii săi sunt responsabili pentru un atac mortal asupra unei baze care găzduiește trupe americane în estul țării, primul de când Biden a aprobat un plan de a viza grupurile susținute de Teheran în Orientul Mijlociu.
Forțele Democratice Siriene, susținute de SUA și conduse de kurzi, au declarat luni că atacul a lovit un teren de antrenament la baza al-Omar din provincia Deir el-Zour din estul Siriei, unde sunt antrenate unitățile de comando ale forțelor. Nu au fost raportate victime în rândul trupelor americane.
Această nouă escaladare a ostilităților are loc în timp ce secretarul de stat Antony Blinken se află în drum spre regiune, aceasta fiind a cincea sa vizită de la atacul brutal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
Un grup umbrelă al milițiilor irakiene susținute de Iran, denumit Rezistența Islamică din Irak, a difuzat o înregistrare video în care revendică responsabilitatea pentru atac și în care se arată cum lansează o dronă dintr-un loc nespecificat.
La sfârșitul lunii ianuarie, un atac cu dronă al aceluiași grup a ucis trei soldați americani și a rănit alte zeci de persoane într-o bază din deșert din Iordania. Armata americană a lansat zeci de atacuri de represalii care au vizat grupări militante susținute de Iran în vestul Irakului și în estul Siriei și a lovit, de asemenea, pe rebelii Houthi în Yemen.
Inițial, FDS a acuzat 'mercenarii susținuți de regimul sirian' de comiterea atacului de duminică, dar într-o a doua declarație a dat vina pe 'milițiile susținute de Iran', după ce a investigat atacul.
SUA au aproximativ 900 de soldați în Siria, concentrați pe contracararea rămășițelor Statul Islamic, care a deținut o mare parte a țării până în 2019.
Statul Islamic a declarat un autointitulat califat pe întreg teritoriul din Siria și Irak pe care l-a cucerit în 2014. Apoi gruparea a fost declarată ca fiind învinsă în Irak în 2017, în urma unei bătălii de trei ani care a lăsat zeci de mii de morți și orașe în ruine.
Experții ONU au declarat luna trecută că gruparea teroristă încă mai comandă între 5.000 și 7.000 de membri pe teritoriul fostului său bastion din Siria și Irak și că luptătorii săi reprezintă cea mai serioasă amenințare în Afganistan în prezent.
Grupul umbrelă a lansat zeci de atacuri cu drone asupra bazelor militare și trupelor americane din Irak și Siria și a cerut retragerea soldaților americani din ambele țări.
Cel puțin șapte luptători ai FDS au fost uciși în atacul de duminică și cel puțin alți 18 au fost răniți, unii în stare critică.
Atacul de duminică târziu a avut loc la două zile după ce armata americană a efectuat lovituri împotriva unor obiective militante legate de Iran în Siria și Irak.
FDS a declarat că are dreptul de a răspunde la atac.
Armata americană a declarat că a lovit duminică patru rachete anti-navă care erau pregătite să fie lansate asupra navelor din Marea Roșie din zonele controlate de rebelii Houthi din Yemen.
Într-o declarație la începutul zilei de luni, Comandamentul Central al SUA a precizat că loviturile au fost în legitimă apărare și au avut loc după ce forțele au stabilit că rachetele 'reprezentau o amenințare iminentă pentru navele marinei americane și navele comerciale din regiune'.
Loviturile de duminică au avut loc la o zi după ce SUA și Marea Britanie au lansat un al doilea val de lovituri împotriva Houthis, menite să diminueze capacitățile grupului susținut de Iran de a ataca navele din Marea Roșie. Statele Unite și Marea Britanie au declarat că au lovit 36 de ținte houthi, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu