Atacurile de panică sunt terifiante, de aceea este important să descoperim ce stă la baza lor și să învățăm să le controlam.
Publicitate
Deși nu s-a descoperit încă o cauza exactă a atacurilor de panică, cercetătorii consideră că este o combinație între factorii fizici biologici, psihologici și de mediu.
Cel mai adesea, atacurile de panică se manifestă la adolescență sau după, odată cu tranziția spre vârstă adultă. De ce? Pentru că atunci apar în viață noastră o serie de evenimente stresante.
Acestea pot fi deopotrivă pozitive sau negative și ne pun în situația de a ne asumă responsabilitățile noului rol de adult independent: admiterea la facultate, examenele, absolvirea facultății, căsătoria, găsirea unui job și angajarea sau nașterea primului copil.
Dat fiind că în asemenea situații nivelul de stres este foarte ridicat și că fiecare dintre noi răspunde diferit în față unor asemenea provocări, unele persoane nu reușesc să descopere o modalitate adecvată de coping și dezvoltă aceste atacuri de panica.
Prin urmare, o prima cauza a lor o reprezintă expunerea mai mult sau mai puțin îndelungată la evenimente ce provoacă un nivel ridicat de stres.
Alte asemenea situații mai pot fi moartea unei persoane dragi, pierderea sau schimbarea locului de muncă, divorțul, trecerea printr-o perioada de boală, mutarea într-un alt oraș sau alt loc, etc.
Cum le putem depăși?
Prima intervenție în cazul atacurilor de panică o reprezintă învățarea unor tehnici de reducere a nivelului anxietății. Prin exersarea acestora putem câștigă un control asupra episoadelor în care experimentăm atacurile de panică. Relaxarea musculară progresivă, tehnicile de autocontrol respirator, ajută semnificativ și reduc intensitatea simptomele fiziologice.
O altă componentă importantă o reprezintă psihoeducatia. A înțelege mecanismele de producere, natură simptomelor și a caracterului lor nepericulos, modifică modul intern în care evaluăm situația și consecințele acesteia.
Al treilea pas important în astfel de situații îl reprezintă expunerea gradata, la situațiile de care ne temem cel mai mult, situații în care se declanșează de regulă atacurile de panică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu