Atac în Fâșia Gaza. Cât de mare este riscul extinderii conflictului şi ce va face Europa

război
război

Profesorul universitar Ion Bogdan Lefter a vorbit despre conflictul din Israel.

Profesorul universitar Ion Bogdan Lefter a fost invitat la Radio România Actualități, la emisiunea „Agenda globală", cu Ianna Ioniţă.

„Suntem după o tragedie şi înaintea probabilei intervenţii terestre a armatei israeliene în Fâşia Gaza, în zile în care, pe de o parte, oroarea atacului Hamas în Israel a fost condamnată, au fost însă şi de partea cealaltă, cum am văzut, în multe puncte din lume, mitinguri de susţinere pentru populaţia palestiniană şi mai degrabă cred că e de descris această etapă, ca o etapă cum, fracturată, haotică, în care, pentru a reuşi o bună descriere, trebuie să ne păstrăm cumpătul şi să încercăm să operăm totuşi cu criterii raţionale şi cu criteriile gândirii democratice.

E complicat, foarte complicat ce se întâmplă acum acolo, în Israel şi undele de şoc şi undele care propagă pe suprafaţa planetei ceea ce acolo a detonat, iată, induc multă tensiune, uneori confuzie, unor reacţii uimitoare, şocante. Evident că democraţiile occidentale şi în primul rând elita politică, mai ales a statelor importante, care decid pentru o parte a globului, pentru partea democratică a globului ce este mai bine de făcut, încearcă să intervină, să calmeze, să tempereze, să ceară şi părţii israeliene o anumită moderaţie, respectarea legislaţiei internaţionale, care şi în cazul intervenţiilor militare presupune reţineri şi anumite reguli etice.

Strămutările de populaţie despre care aţi vorbit, m-aţi întrebat, sunt şi ele ceva foarte dificil şi care nu se poate petrece fără să se producă haos, zăpăceală, rătăciri la propriu în spaţiu, e panică, sunt oameni care se bulucesc pe nişte axe de transport. Nu e uşor de făcut o evacuare în masă foarte rapid. Iar prezenţa chiar la faţa locului, în contacte directe şi cu guvernul israelian şi cu Autoritatea Palestiniană, a secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, ministrul de externe american, este foarte semnificativă, probabil şi eficientă, într-o anumită măsură, cât se poate, în condiţiile pe care încerc să le descriu drept şi haotice, extrem de tensionate, cu multe lucruri probabil imprevizibile, cu factori imprevizibili, care sunt şi ei impletiţi în ghemul de fire ale momentului. Dar şi simbolic e importantă şi pregnantă prezenţa secretarului de stat american.

El negociază, încearcă să contribuie la calmarea spiritelor, să se găsească nişte soluţii de depăşire a acestui moment teribil, dar are şi valoare, cum să spun, simbolică, dimpreună cu toate celelalte, reacţiile internaţionale dinspre Europa, America de Nord şi din alte părţi ale lumii, pentru că până şi guverne, lideri politici din spate care mai degrabă se situează de partea antidemocratică în actualele diviziuni planetare s-au delimitat de ceea ce a fost într-adevăr îngrozitor, inuman, crud, bestial în atacul Hamas din Israel”, a zis profesorul universitar Ion Bogdan Lefter.

Cât de mare este riscul extinderii conflictului şi ce va face Europa?

„Există riscuri, există riscuri de extindere de mai multe feluri. În primul rând, ştim bine, deja se comentează sau s-au pronunţat experţii în politică regională, este posibilă, probabilă, în grade diferite, angrenarea mai multor state din jurul Israelului, de la nord şi de la sud, în acest conflict, de partea, sigur, a populaţiei palestiniene. Dar să vedem, să vedem cât se va mai inflama în continuare regiunea, regiunea în sensul strict restrâns, să spunem, al cuvântului.

Există şi pericole mai largi. Pentru că deja avem destule simptome şi dinspre, de pildă, liderul de la Kremlin, al Federaţiei Ruse, dar şi din partea altora, cum că există interesul de speculare a momentului şi chiar de agravare a consecinţelor acestei crize, în aşa fel încât suprafeţe mai largi ale lumii, nu numai regiunea despre care vorbim, să primească noi şocuri de tensiune, să fie angrenate în polemici internaţionale, să se stârnească, să se lărgească crizele.

În mod special, Federaţia Rusă, iarăşi s-a discutat destul de mult în ultimele zile, are interesul ca acest focar de conflict, acest punct fierbinte din ultimele zile, Israel, şi regiunea de acolo să atragă atenţia lumii, în timp ce invazia militară rusă, ocupaţia militară rusă din Ucraina este acolo.

Preşedintele rus, echipa lui, instrumentele lor instituţionalizate sau mai degrabă oculte, deci, şi serviciile oficiale ale statului, servicii de informaţii, armata ş.a.m.d., dar şi ceea ce în ultimii ani, în ultimul deceniu sau poate chiar mai mult, este acum destul de evident că s-a dezvoltat mult în Federaţia Rusă, şi anume, ferme de troli, instrumente de intervenţie în opinia publică internaţională occidentală în diverse feluri, infiltrări de persoane, de agitatori. Toate aceste lucruri pot fi folosite în actuala conjunctură, şi probabil că şi sunt, pentru a afecta spiritele pe o suprafaţă cât mai largă a planetei. În acest moment, noi nu ştim, eu, dvs., oamenii obişnuiţi, probabil că serviciile de informaţii din diverse state ale lumii, de pildă, din Europa noastră, au informaţii dacă există sau nu, şi încerc să raţionez că mai degrabă ar trebui să se întâmple acest lucru, dacă există sau nu agitatori, stimulanţi din afara acestor ţări care să mobilizeze la aceste proteste împotriva Statului Israel şi în susţinerea populaţiei palestiniene şi chiar a Hamas ca atare, care să stimuleze atacuri teroriste izolate, cum iată că încep să se petreacă, stimulate de această atmosferă generală, poate că, şi psihologic, persoane radicalizate, extremiste, găsesc că momentul e potrivit şi acum trebuie trecut la atac, dar poate că există şi stimulente. E un peisaj al acestei perioade complex, extraordinar de tensionat, periculos, cu multe consecinţe posibile.

Dar cred că în continuare trebuie să avem încredere şi în raţiune, în capacităţile diplomatice de intervenţie şi, într-un fel sau într-altul, mai repede sau poate mai târziu, mai după contorsiuni şi cine ştie ce alte şi alte tensiuni, şi acest moment va fi depăşit. Toate momentele grave ale istoriei au fost depăşite. Însă suntem acum în mijlocul furtunii şi este destul de înspăimântătoare furtuna asta”, a mai zis profesorul universitar Ion Bogdan Lefter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel