Atac la adresa monarhiei britanice: „Noua Zeelandă va deveni republică în timpul vieţii mele”, susține premierul țării, parte din Commonwealth

Atac la adresa monarhiei britanice: „Noua Zeelandă va deveni republică în timpul vieţii mele”, susține premierul țării, parte din Commonwealth
Atac la adresa monarhiei britanice: „Noua Zeelandă va deveni republică în timpul vieţii mele”, susține premierul țării, parte din Commonwealth

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că este de părere că ţara sa va deveni republică în timpul vieţii sale, transmite luni dpa.

Totuşi, Ardern a adăugat că "nu a simţit niciodată vreo urgenţă din partea poporului neo-zeelandez pentru a face acest lucru să se întâmple.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a reaprins discuţiile despre oportunitatea tăierii legăturilor între Noua Zeelandă şi monarhia britanică.

Deşi Noua Zeelandă va deveni probabil republică la un moment dat, Ardern nu vede această posibilitate drept o măsură pe termen scurt, care să fie pe agendă prea curând.

Ne confruntăm cu atât de multe provocări. Aceasta este o dezbatere amplă şi importantă şi nu cred că este una care ar trebui să se petreacă rapid, mai ales când încă ne aflăm într-o perioadă de doliu, a insistat premierul neo-zeelandez.

Ardern a anunţat că 26 septembrie va fi zi liberă în Noua Zeelandă, în memoria Reginei Elisabeta a II-a.

Regina a fost suverana noastră, şefa noastră de stat, a avut o contribuţie imensă în Noua Zeelandă prin serviciul ei public, iar (decesul ei) reprezintă un sfârşit semnificativ al unui capitol, a încheiat premierul neo-zeelandez, notează Agerpres.

Referendum de renunțare la monarhie, după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Primul stat din Commonwealth care nu-l vrea șef pe Charles al III-lea

Prim-ministrul din Antigua și Barbuda (stat independent Commonwealth), Gaston Browne, a declarat că va cere un referendum pentru ca țara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, anunță The Guardian. 

Gaston Browne a semnat un document care confirmă statutul lui Charles al III-lea ca noul rege, dar, odată cu acest gest, câteva minute mai târziu, a spus că va face eforturi pentru un referendum în republică. El a mai indicat o astfel de mișcare la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui și contesei de Wessex.

Țara din Caraibe este una dintre cele 14 națiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca șef de stat. Browne a declarat pentru ITV: ”Acesta nu este un act de ostilitate sau vreo diferență între Antigua și Barbuda și monarhie, dar este pasul final pentru a finaliza acel cerc de independență, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană”. 

Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a răspuns: ”Aș spune că probabil în următorii trei ani”. Browne a declarat sâmbătă la ITV că țara sa va rămâne un membru angajat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.

În aprilie, Browne i-a chemat pe conții din Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, în aprilie, să-și folosească ”influența diplomatică” pentru a realiza ”justiția reparatorie” și a subliniat dorința țării sale de a deveni într-o bună zi o republică. 

Scoția e în precampanie pentru desprinderea de Marea Britanie. Cozmin Gușă: Contează mișcarea noului rege

Cozmin Gușă a vorbit despre referendumul pe care Scoția vrea să-l organizeze pentru desprinderea de Marea Britanie.

Cozmin Gușă a vorbit despre referendumul pe care Scoția vrea să-l organizeze anul viitor pentru desprinderea de Marea Britanie și revenirea în Uniunea Europeană:

„Înțeleg faptul că anul viitor e din nou referendum în Scoția pentru a se desprinde de Marea Britanie“, a spus Bogdan Chirieac.

„Da, a început un soi de pre-campanie. Am om trimis la fața locului, apropo de școlile din Marea Britanie care, dacă le eliminăm pe cele din SUA, sunt în primele locuri. În primele 10 cred că sunt 6 sau 7 din Marea Britanie.

Aureolată de victoria din alegeri, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a început pre-campania și sigur că va conta foarte mult și ce se va discuta în această toamnă cu noul rege. Contează foarte mult dacă va fi activ și în zona aia, dacă a avut păreri până acum spuse apăsat. Depinde, s-ar putea să nu se mai meargă mai departe dacă se fac înțelegeri, dar chestiunea cu referendumul, problema geostrategică este că Scoția acoperă un flanc de nord-est al unor circuite geo-economice, inclusiv de tip maritim, care au foarte mare importanță pentru Marea Britanie.

Dacă Scoția va considera că trebuie să iasă și să revină în Uniunea Europeană, pentru că referendumul nu este despre dezlipirea de Marea Britanie, ci are două componente, dezlipirea de Marea Britanie și revenirea în Uniunea Europeană. Jocul este mult mai complex acolo“, a spus Cozmin Gușă.

„Este și a fost semnalat de H. D. Hartmann aseară. El are o viziune chiar pesimistă și spune că acest lucru ar putea să însemne desființarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Trebuie urmărit cu marea atenție ce face Regele Charles al III-lea“, a completat Bogdan Chirieac în cadrul emisiunii „Deferiți mass media“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel