Anchetatorii nu exclud pista unui 'spionaj politic', însă secretul privind atacul asupra ambasadei Coreei de Nord din Spania este bine păstrat.
La o săptămână după petrecerea atacului, autorităţile spaniole încercau în continuare vineri să facă lumină asupra acestui incident de la ambasada Coreei de Nord, de unde au fost furate mai multe calculatoare, relatează AFP. Potrivit unor surse apropiate anchetei citate de mai multe media spaniole, zece oameni ar fi pătruns vinerea trecută în ambasadă, 'înarmaţi' cu pistoale false. Ei le-ar fi pus căluş şi le-ar fi legat mâinile celor câteva persoane prezente în interiorul reprezentanţei diplomatice. Atacatorii au plecat apoi cu documente, calculatoare şi telefoane, la volanul a două autovehicule ale ambasadei care dispuneau de plăcuţe de înmatriculare diplomatice, abandonate puţin mai târziu.
Potrivit El Pais, anchetatorii nu exclud pista unui 'spionaj politic'. La vârful forţelor de ordine şi al guvernului de la Madrid, secretul privind această afacere se afla vineri la ordinea zilei. 'O anchetă este în curs asupra a ceea ce s-a petrecut', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, fără a dori să precizeze natura faptelor. Formulare reluată aproape cuvânt cu cuvânt de poliţie şi Ministerul de Interne, potrivit căruia 'nicio plângere nu a fost depusă' de ambasada Coreei de Nord.
AFP a încercat fără succes să contacteze telefonic vineri ambasada situată într-un imobil aflat într-un cartier rezidenţial din Madrid, la câteva sute de metri de sediul serviciilor de informaţii spaniole. Singurul element pe care guvernul şi poliţia îl confirmă oficial după primele informaţii publicate miercuri este faptul că pe 22 februarie o femeie nord-coreeană rănită uşor pe domeniul public, în apropiere de ambasadă, a beneficiat de îngrijiri medicale. Potrivit media, această femeie este cea care a dat alarma.
Guvernul recunoaşte şi faptul că ancheta este efectuată de Comisariatul general pentru informaţii, care se ocupă de afacerile sensibile. 'Singurul lucru pe care l-am aflat direct este că a existat un furt de material informatic şi de telefoane mobile şi că personalul este bine după ce a suferit răni uşoare', a declarat pentru AFP spaniolul Alejandro Cao de Benos, care lucrează din 2002 pentru regimul de la Phenian ca delegat special pentru comitetul cultural pentru relaţiile cu străinătatea. Alejandro Cao de Benos, care este şi preşedintele Korean Friendship Association, spune că deţine informaţii de la 'tehnicienii administrativi' ai ambasadei şi precizează că nu a putut discuta cu unicul diplomat nord-coreean în post la Madrid după expulzarea ambasadorului care a devenit între timp una dintre persoanele de încredere ale lui Kim Jong Un.
În septembrie 2017, Spania, condusă atunci de conservatorul Mariano Rajoy, l-a expulzat pe acest ambasador, Kim Hyok Chol, declarându-l 'persona non grata', după testele nucleare şi tirurile cu rachetă efectuate de Phenian. Kim Hyok Chol este în prezent emisarul nord-coreean pentru SUA şi a ajuns la Hanoi la o săptămână înainte de summitul de miercuri şi joi, pentru a pregăti reuniunea împreună cu omologul său american. Acest summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un a eşuat vineri, deschizând o nouă perioadă de incertitudini.
Citește și: Președintele CEDO, vizită în România. Ce face Iohannis
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu