Atac la USL

sorin rosca stanescu
sorin rosca stanescu

Dupa ce, timp de aproape o luna, PD-L a pierdut initiativa in favoarea USL, iata ca acum face cateva mutari politice care au drept scop reluarea ofensivei. Asistam la un atac fara precedent impotriva aliantei opozitiei, din care nu lipsesc cantecele de sirena privind ruperea acesteia. In al doilea rand, parlamentarii USL sunt demonizati pe motiv ca insala asteptarile populatiei, refuzand sa participe la lucrarile Senatului si Camerei Deputatilor. In fine, prin instalarea Guvernului Ungureanu, greii PD-L au facut un pas inapoi iar acum isi iau un nou avant propagandistic. Ce rezultate poate avea aceasta noua batalie declansata de PD-L si cum poate fi evaluata reactia reprezentantilor USL?

In orice batalie politica si mai ales atunci cand se apropie o campanie electorala, victoria este de partea acelei parti care preia si reuseste sa mentina initiativa. In baza unui principiu atat de genial exprimat de Napoleon Bonaparte, conform caruia “cea mai buna aparare e atacul”. In razboiul de imagine de dinaintea campaniei electorale, invingatoare iese acea parte care reuseste nu numai sa demonstreze ca are sanse mai mari de a satisface orizontul de speranta al cetatenilor, ci si tabara care reuseste sa isi incolteasca adversarul si sa dezvaluie punctele slabe ale acestuia. Mentinerea initiativei este, din aceasta perspectiva, vitala. Pentru ca, in masura in care adversarul este obligat sa se apere de dimineata pana seara, imaginea sa publica sufera un deficit. Pana la urma, in mentalul colectiv functioneaza implacabil rationamentul conform caruia “cine se apara se acuza”.

Din acest punct de vedere pe care l-am enuntat mai sus, USL pleaca in razboiul electoral cu un avantaj cert. Si anume faptul ca, nefiind la putere de suficient de mult timp, poate pune pe seama PD-L necazurile cu care se confrunta cetatenii. Poate acuza linistit PD-L ca a dat peste cap intreg procesul de crestere economica asigurat timp de opt ani de PSD si apoi de PNL, ca a marit exponential datoria publica si ca, de la inceputul guvernarii si pana azi, produsul intern brut, tradus la nivelul cursului euro, a scazut, in timp ce veniturile populatiei s-au prabusit dramatic. In fine, intreaga coruptie, ca de obicei, trebuie atribuita celor aflati la comanda administratiei publice centrale si locale. Per a contrario, este aproape imposibil sa-i acuzi de coruptie pe cei aflati in opozitie.

Dar toate aceste avantaje, amplificate de fireasca erodare a celor aflati la putere, pot fi spulberate in conditiile in care USL este incapabila sa mentina initiativa. Sa faca agenda publica.

Din momentul instalarii Guvernului Ungureanu, opozitia a pierdut initiativa. In timp ce Executivul tace si face sau nu face, activul PD-L, retras pe pozitii strategice destul de bine alese, ataca in forta. Ii ataca pe parlamentarii opozitiei pentru ca se afla in greva iar acestia nu sunt capabili sa riposteze, demonstrand ca aceasta miscare de protest isi atinge, de fapt, obiectivele. In sensul ca, treptat, paralizeaza puterea. Care, pe de-o parte, trebuie sa renunte la asumari de raspundere si ordonante de urgenta iar pe de alta parte nu poate legifera fara concursul USL. In fine, USL ar trebui sa atace in forta coruptia celor aflati la putere. Si nu o face. Inca.

Citi'i mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel