Află în articol informații recente despre războiul dintre Ucraina și Rusia.
Publicitate
Forțele aeriene ucrainene au declarat marți că au doborât 38 din cele 46 de drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, într-o declarație prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, conform Reuters.
Forțele aeriene au declarat că Rusia a folosit, de asemenea, două rachete în atacul său.
Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 144 de drone lansate de Ucraina care vizau nouă regiuni ruse, inclusiv 20 deasupra regiunii Moscova, au raportat agențiile de presă ruse, citând date ale Ministerului rus al Apărării.
Aeroporturile Domodedovo, Zhukovsky și Vnukovo din Moscova și-au reluat operațiunile după ce zborurile au fost suspendate marți pentru a asigura siguranța în urma atacurilor cu drone, a declarat autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia pe Telegram.
Rusia nu va purta nicio discuție cu Kievul până când forțele ucrainene nu vor ieși de pe teritoriul rus, a declarat marți Serghei Șoigu, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit agenției de presă TASS.
De asemenea, agenția Interfax a transmis că Ministerul rus al Apărării a început exerciții militare navale strategice.
Administrația președintelui american Joe Biden a trimis Congresului SUA un raport clasificat privind strategia sa pentru războiul din Ucraina, au declarat luni trei surse, la câteva luni după termenul limită din iunie impus de o lege privind cheltuielile de miliarde de dolari adoptată de parlamentari în aprilie.
Un consilier al Congresului a declarat că raportul mult așteptat a ajuns luni la parlamentari și că aceștia nu au avut încă ocazia să îl examineze. Alte două surse, care au solicitat protecția anonimatului pentru a vorbi, au confirmat că raportul a fost livrat. Casa Albă nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Congresul a aprobat ajutoare și asistență militară în valoare de aproape 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina și țările aliate în cei 2 ani și jumătate de la invazia la scară largă a Rusiei.
După luni de amânări, Camera Reprezentanților, condusă de republicani, a adoptat în aprilie o lege privind cheltuielile suplimentare în valoare de 95 de miliarde de dolari, care a inclus 61 de miliarde de dolari pentru finanțarea Ucrainei, precum și miliarde de dolari pentru Israel, pentru civilii din zonele de conflict din întreaga lume și pentru „contracararea Chinei comuniste” în regiunea Indo-Pacific.
Ca parte a acestui proiect de lege, Congresul a cerut administrației Biden să prezinte o strategie detaliată pentru Ucraina până la începutul lunii iunie.
Sprijinul lui Biden pentru Ucraina este susținut de democrați și de mulți republicani din Congres. Cu toate acestea, unii republicani au criticat administrația sa pentru restricționarea modului în care Ucraina poate utiliza echipamentele americane, de exemplu prin refuzul de a furniza arme care ar putea lovi ținte din interiorul Rusiei.
Washingtonul a restricționat utilizarea armelor din cauza aprovizionării limitate cu rachete, a lipsei unei justificări pentru utilizarea acestora, având în vedere că majoritatea avioanelor rusești se află în afara razei de acțiune, și de teamă că aceasta ar duce la escaladarea conflictului.
La câteva săptămâni după expirarea termenului fără niciun raport, unii membri ai Congresului s-au declarat frustrați și vor lua în considerare blocarea finanțării suplimentare.
Într-o declarație trimisă prin e-mail către Reuters la sfârșitul lunii august cu privire la raport, senatorul Jim Risch, cel mai important republican din Comisia pentru Relații Externe a Senatului, a declarat că sprijină acordarea de asistență Ucrainei, dar nu o face orbește.
„Încă din primele zile ale războiului lui Putin împotriva Ucrainei am cerut administrației Biden-Harris o strategie privind modul în care SUA și aliații noștri pot ajuta Ucraina să câștige războiul”, a declarat Risch.
„Când nu au răspuns solicitărilor noastre, am impus prin lege ca o strategie să fie trimisă Congresului, dar termenul limită a trecut fără niciun răspuns. Președintele Biden și vicepreședintele Harris ne datorează o strategie nu doar nouă, ci și poporului american, iar neglijența lor sugerează că nu au una sau se tem să o împărtășească”, a mai precizat Risch.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu