Sistemele de securitate audio-video a speriat o familie americană, anunţând un atac nuclear.
Mai multe incidente implicând sisteme de securitate - anunţarea unui atac nuclear şi ameninţare cu răpirea unor copii - au fost raportate recent de mai multe familii americane, ale căror parole ce protejau camerele de securitate din locuinţele lor au fost piratate, informează AFP.
Un cuplu care locuieşte în apropiere de San Francisco, în California, a relatat pentru presa locală că a trecut printr-un moment de "teroare pură" în urmă cu câteva zile atunci când camera lor de securitate, produsă de compania Nest şi plasată deasupra televizorului din sufragerie, a difuzat un mesaj extrem de realist, ce avertiza în legătură cu iminenţa unui atac cu rachete nucleare nord-coreene. Cuplul a înţeles în cele din urmă că era vorba de o farsă de prost gust făcută de piraţi cibernetici care au reuşit să spargă parola aferentă contului lor Nest şi să preia controlul boxelor ataşate de acea cameră audio-video.
Nest, filială a gigantului online Alphabet/Google, şi-a încurajat clienţii să îşi consolideze protecţia sistemelor lor de securitate printr-o autentificare cu doi factori (de exemplu, o parolă şi un cod trimis prin SMS), au explicat pentru AFP reprezentanţii companiei. "Însă compania Nest nu a fost piratată", a precizat firma americană, explicând că incidentele raportate în ultimele luni şi care vizau camerele piratate au fost cauzate de furtul parolelor de pe anumite site-uri terţe. Potrivit Nest, clienţii "utilizau parole compromise, ce puteau fi piratate prin intermediul unor breşe de securitate existente pe alte site-uri".
Printre alte incidente raportate: piraţii cibernetici au ameninţat că vor răpi un bebeluş, iar un alt hacker l-a informat pe proprietarul unui cont online că datele lui personale au fost piratate.
Nest monitorizează în permanenţă uriaşele cantităţi de date personale furate şi publicate pe internet, căutând adresele de e-mail sau parolele utilizate de clienţii săi. În cazul unor astfel de probleme, compania îşi previne clienţii, rugându-i să îşi schimbe parolele, însă, dat fiind volumul de date furate şi aflate în circulaţie pe internet, acest proces poate fi destul de îndelungat. Locuinţele conectate reprezintă o piaţă în plin avânt şi multe familii americane dispun în prezent de boxe, camere audio-video şi chiar sonerii conectate la internet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu