Evenimentele din Butler, Pennsylvania au reamintit istoria sângeroasă din politica americană, dar și din cea internațională. Într-o democrație, violența fizică nu are loc pe scena politică. Cu toate acestea, radicalizarea discursurilor duce la un asemenea fenomen. Și acum, la fel ca în anii 30 sau în Criza Rachetelor din Cuba, scena politică internațională e marcată de crize majore de securitate.
Tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump ne duce imediat cu gândul la o perioadă întunecată din istoria SUA - asasinarea, în noiembrie 1963, a președintelui american John F. Kennedy, eveniment care a survenit fix la un an după criza rachetelor din Cuba (14 octombrie-20 noiembrie 1962).
Cu toate acestea, evenimentul din 1963 nu este unic; SUA au o istorie plină de asasinate (din fericire, multe fiind nereușite). Menționăm aici tentativa de asasinat din martie 1981, asupra lui Ronald Reagan. Atentatorul a încercat să-l ucidă pe președinte pentru a o impresiona pe actrița Jodie Foster. Reagan a fost grav rănit, dar a supraviețuit tentativei.
De asemenea, Richard Nixon a fost ținta unei tentative de asasinat. Pe 22 februarie, Samuel Byck a încercat să deturneze un avion cu intenția de a-l prăbuși în Casa Albă pentru a-l ucide pe președintele Nixon. Tentativa a eșuat când Byck a fost împușcat de poliție pe pistă.
Asasinarea președintelui Abraham Lincoln este unul dintre cele mai notabile evenimente din istoria americană. Președintele Lincoln a fost asasinat pe 14 aprilie 1865, la scurt timp după încheierea Războiului Civil American, pe măsură ce SUA începea procesul de reconstrucție.
Winston Churchill, premierul Marii Britanii, Franklin D. Roosevet, președintele SUA și Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul URSS, în timpul celebrel Conferințe de la Ialta (4-11 februarie 1945) Photo credit: Wikipedia
Mergând mai mult în istorie, anii 30 au reprezentat o altă perioadă tulbure în care instabilitatea globală influențată de autoritarismul în creștere, mișcările naționaliste au generat o serie de asasinate sau tentative de asasinate.
Iată câteva repere:
Președintele ales Franklin D. Roosevelt a fost victima unei încercări de asasinat, pe 15 februarie 1933. Giuseppe Zangara, un imigrant italian, a încercat să-l asasineze pe Roosevelt. În încercarea de asasinat a fost rănit mortal Anton Cermak, primarul din Chicago;
Cancelarul Austriei, Engelbert Dollfuss, a fost ucis, pe 25 iulie 1934, în timpul unei tentative de lovitură de stat organizate dee către naziștii austrieci, cu scopul de a anexa Austria la Germania nazistă;
Regele Alexandru I a fost asasinat împreună cu ministrul francez de externe Louis Barthou, într-un atentat organizat la Marsilia, pe 90 octombrie 1934. Acest act a făcut parte dintr-un complot mai amplu care a implicat extremiști croați și macedoneni.
***
Chiar dacă Donald Trump este doar candidat la președinție, nu președinte al SUA, evenimentele de sâmbătă vor influența major cursul politicii americane.
Este dificil de prezis impactul asupra Americii și a discursului ei politic, dar putem spune că șansele lui Trump pentru un nou mandat de președinte au crescut substanțial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu