Atacul din New Orleans readuce în atenție tentativa de revenire a Statului Islamic (Reuters)

Sursa Foto YouTube The Economist
Sursa Foto YouTube The Economist

Un veteran al armatei americane care a arborat un steag negru al Statului Islamic pe un camion pe care l-a condus într-o mulțime de petrecăreți de Revelion în New Orleans ilustrează cum gruparea extremistă încă reușește să inspire acte de violență, în ciuda pierderilor suferite de-a lungul anilor în fața unei coaliții militare conduse de SUA.

Citește și: Reuters: Probleme pentru Tesla. Musk intră în administrație pentru relansarea companiei, dar Trump poate să-i dea planurile peste cap

La apogeul puterii sale, între 2014 și 2017, „califatul” Statului Islamic a instaurat un regim de moarte și tortură în vaste regiuni din Irak și Siria, având francize în întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Liderul său de atunci, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis în 2019 de forțele speciale americane în nord-vestul Siriei, s-a proclamat „calif” al tuturor musulmanilor.

Califatul a fost distrus în 2017 în Irak și în 2019 în Siria, după o campanie militară intensă. De atunci, Statul Islamic s-a reorganizat în celule autonome, iar numărul total al membrilor săi este dificil de estimat. ONU estimează că gruparea are aproximativ 10.000 de luptători în regiunile sale de bază.

În ciuda presiunii continue, gruparea a reușit să organizeze atacuri majore, inclusiv atacul recent din New Orleans, care a ucis 14 persoane. Alte incidente includ un atac armat asupra unei săli de muzică din Rusia, soldat cu 143 de morți, și explozii în Iran, care au ucis aproape 100 de persoane.

Factori geopolitici au favorizat regruparea Statului Islamic. Războiul dintre Israel și Hamas a generat furie pe care jihadiștii o folosesc pentru recrutare. De asemenea, instabilitatea din Siria, după căderea regimului lui Bashar al-Assad în decembrie, oferă un spațiu propice pentru extinderea grupării.

În iulie, un raport ONU a avertizat asupra unui „risc de resurgență” a Statului Islamic în Orientul Mijlociu și asupra capacității filialei sale din Afganistan, ISIS-K, de a organiza atacuri în afara granițelor.

Shamsud-Din Jabbar, un veteran american care a acționat singur în atacul din New Orleans, a devenit un exemplu al modului în care gruparea reușește să inspire „lupi singuratici”. FBI investighează cum acesta s-a radicalizat, trecând de la viața de veteran și agent imobiliar la un susținător „100% inspirat de ISIS”.

Experții avertizează că Statul Islamic continuă să reprezinte o amenințare, mai ales prin capacitatea sa de a lansa atacuri izolate și violente. Deși este puțin probabil ca gruparea să recâștige teritorii în Siria sau Irak, în alte regiuni, precum Africa, există posibilitatea de a obține un control teritorial limitat.

În ciuda succeselor coaliției internaționale, atacurile precum cel din New Orleans reamintesc lumii că lupta împotriva extremismului este departe de a se fi încheiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel