Tot mai mulți papagali din specia Cacatua galerita au deprins „arta” deschiderii tomberoanelor de gunoi din Sydney, în căutarea de hrană, spre exasperarea locuitorilor și uimirea cercetătorilor.
Obișnuiți să trăiască în metropola australiană, papagalii albi, mari și zgomotoși beau apă din fântânile publice și se hrănesc cu resturile de mâncare pe care le găsesc pe străzi. De ceva vreme însă, păsările au descoperit că pot găsi mâncare în tomberoane, astfel că locuitorii din Sydney se confruntă cu un adevărat „atac” al înaripatelor asupra gunoaielor menajere, precizează Science Alert citat de libertatea.ro.
Iar soluțiile găsite până acum pentru a securiza capacele tomberoanelor s-au dovedit ineficiente, de vreme ce păsările au descoperit tot atâtea variante pentru a ajunge din nou la resturile din interior. Situația a intrat și în atenția oamenilor de știință, care vorbesc despre fenomenul „învățării culturale” la păsări într-un studiu publicat în revista Sience.
Chiar și atunci când oamenii pun pietre sau cărămizi pe capacele de tomberon, papagalii reușesc să îndepărteze greutățile. Apoi păsările înfometate pot deschide capacul cu ciocul și fie îl sprijină de cap, fie îl răstoarnă complet pentru a căuta nestingherite mâncarea. Această abilitate a devenit acum atât de răspândită printre papagalii care trăiesc în Sydney, încât cercetătorii cred că ei imită și învață unii de la alții, ceea ce ar fi un semn al evoluției culturale. În plus, nu toate păsările abordează deschisul tomberoanelor în același fel.
Dacă în nordul îndepărtat al orașului, ele aleg să meargă pe marginea coșului în timp ce ridică treptat capacul, în centru, păsările sar în timp ce susțin capacul cu ajutorul propriului cap. Totul are legătură cu „tehnica” pe care papagalii au observat-o pentru prima dată la o altă pasăre, cred oamenii de știință. De altfel, potrivit sursei citate, oamenii spun că în cele mai multe cazuri în care un papagal deschide un tomberon, alte câteva păsări stau în jurul lui și îl observă.
Aceste tipare coincid cu cele ale învățării sociale, în care la indivizii cu acces mai mare la informații sociale există o probabilitate mai mare de învățare, explică specialiștii. Echipa de cercetare, condusă de biologul Barbara Klump de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor din Germania, a strâns 1.396 de rapoarte de la rezidenții din 478 de suburbii din Sydney, care au răspuns la întrebări despre comportamentul papagalilor. Au fost raportate un total de 338 de „jafuri” din tomberoane.
Înainte de anul 2018, astfel de situații erau raportate în doar trei zone din suburbiile orașului Sydney, însă după 2019, „atacurile” papagalilor asupra tomberoanelor s-au extins în 41 de cartiere. Unii experți susțin că papagalii sunt la fel de inteligenți precum cimpanzeii care, prin „imitație și învățare socială”, au ajuns să poată extrage resursele de miere din diferite locuri din pădure. Cercetătorii au observat și că papagalii masculi au, de obicei, mai mult succes în „operațiunile” de deschidere a tomberoanelor și că cei mai în vârstă îi dau la o parte pe cei mai tineri. Dacă concluziile oamenilor de știință de dovedesc a fi reale, cel mai probabil, autoritățile din Sydney vor trebui să găsească noi modele de tomberoane mai greu de deschis, mai notează sursa citată, potrivit Jurnal.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu