Atacurile survin într-un moment în care forțele americane și cele ale coaliției internaționale antijihadiste desfășurate în Irak sunt ținta atacurilor lansate de "Rezistența islamică în Irak".
O bază a forțelor armate din Kurdistanul irakian a fost atacată de "două atacuri nerevendicate cu drone", potrivit autorităților locale kurde, care indică că autorii ar fi "elemente ilegale finanțate" de Bagdad, conform Agerpres.
Duminică după-amiază, această grupare formată din luptători proveniți din grupurile armate pro-iraniene a revendicat responsabilitatea pentru o nouă încercare de atac cu drone îndreptat împotriva trupelor coaliției internaționale staționate pe aeroportul Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistan.
Sâmbătă seara, atacurile au vizat "în jurul orei 23:45 (20:45 GMT), folosind două drone", asupra unui cartier general al peshmerga, aliați ai coaliției antijihadiste conduse de Statele Unite, în districtul Salaheddin al provinciei Erbil, provocând doar "daune materiale", potrivit unui comunicat de presă emis de guvernul Kurdistanului.
Administrația locală a acuzat "elemente în afara legii" că au desfășurat atacurile "cu ajutorul și sprijinul mercenarilor", calificându-le drept "un act periculos". Aceste elemente "sunt finanțate de guvernul federal" din Bagdad, cu care Kurdistanul menține relații tensionate.
Premierul irakian Mohamed Shia al-Soudani "trebuie să ia măsuri eficiente pentru a descuraja aceste grupuri și a le responsabiliza", a scris șeful guvernului local al Kurdistanului, Masrour Barzani, fără a desemna facțiunile la care face aluzie.
Al-Soudani "a dispus deschiderea unei anchete aprofundate asupra acestui atac criminal", în coordonare cu serviciile de securitate din Kurdistanul irakian, a indicat serviciul său de presă.
Guvernul irakian este susținut de partide pro-iraniene, dintre care unele sunt vitrina politică a facțiunilor Hashd al-Shaabi, foști paramilitari apropiați de Teheran, acum integrați în trupele regulate.
Până în prezent, Washingtonul a numărat peste o sută de atacuri împotriva forțelor sale în Irak și Siria din 17 octombrie, la zece zile după izbucnirea războiului în Gaza, potrivit unui bilanț raportat de un oficial militar american. Cele mai multe dintre aceste atacuri au fost revendicate de "Rezistența islamică în Irak", care se opune sprijinului SUA pentru Israel în războiul său împotriva Hamas în Fâșia Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu