Atacuri cu rachete în mai multe orașe ucrainene. Kievul susține că a doborât aproape toate proiectilele

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

O nouă noapte cu bombardamente rusești în orașele ucrainene, inclusiv în capitala Kiev. Forțele Kievului susțin că au doborât majoritatea rachetelor. În plus, în Bahmut situația ar fi favorabilă Ucrainei, după ce țara ar fi avansat aproximativ un kilometru.

Apărarea antiaeriană a avut din nou de lucru în zorii zilei de vineri la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, ţinte în ultimele zile ale unor bombardamente intense din partea forţelor ruse, informează AFP, citat de Agerpres.

Oficiali militari şi mass-media au raportat explozii inclusiv în Liov şi Rivne, în vestul ţării, dar şi la Herson, în sud. Şeful administraţiei civile şi militare din regiunea Krivîi Rih (sud), Oleksandr Vilkul, a făcut apel ca locuitorii să rămână în adăposturi şi a raportat explozii.

În noaptea precedentă, Kievul şi alte câteva oraşe ucrainene au fost vizate de un val de lovituri cu rachete ruseşti. Armata ucraineană a susţinut că a doborât aproape toate proiectilele. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat că a lovi şi a distrus toate ţintele raidurilor sale nocturne.

Administraţia civilă şi militară de la Kiev a apreciat că atacurile ruseşti efectuate de la începutul lunii mai au fost "fără precedent în ceea ce priveşte puterea, intensitatea şi varietatea lor".

În privinţa situaţiei de pe front, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin a apreciat drept improbabilă o capturare în zilele următoare a oraşului Bahmut din estul Ucrainei."Este puţin probabil ca Bahmut să fie cucerit complet mâine sau poimâine", a scris Prigojin pe Telegram joi seară, raportând lupte grele în suburbiile de sud-vest ale oraşului."Bahmut nu a fost cucerit încă. Este o suburbie numită Samolet. Este o fortăreaţă inexpugnabilă, formată din şiruri de blocuri (...) Acolo au loc în acest moment cele mai grele bătălii", a mai spus şeful mercenarilor Wagner.

"O rugăminte importantă, aşadar: fericirea iubeşte tăcerea. Lăsaţi-ne să terminăm treaba", a adăugat el.

Bătălia pentru acest oraş din Donbas este cea mai sângeroasă şi cea mai lungă de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022. 

Trupele ucrainene ar fi avansat în Bahmut

Forţele armate ucrainene avansează în continuare în luptele grele din preajma oraşului Bahmut, iar "în unele zone, trupele noastre au înaintat cu până la un kilometru", a scris pe Telegram adjuncta ministrului Apărării Hanna Maliar, transmite AFP.

Pentru a-şi consolida poziţiile, a spus ea, armata rusă şi-a deplasat acum majoritatea rezervelor la Bahmut. Contraatacurile ruseşti pentru reluarea poziţiilor pierdute, în special în sudul oraşului Bahmut, au fost respinse, a spus ea.

"Apărarea Bahmutului şi a suburbiilor sale îşi îndeplineşte obiectivele militare", a mai comentat Maliar, sugerând operaţiuni ulterioare ale forţelor ucrainene."În prezent, câştigăm timp pentru anumite acţiuni planificate".

Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a lăudat soldaţii după succesele trupelor ucrainene în luptele intense pentru Bahmut.

"În primul rând, brigăzile defensive au făcut o treabă bună, au îndeplinit cele mai importante sarcini strategice", a spus şeful statului în discursul video de vineri seară."Şi brigăzile ofensive fac o treabă bună", a adăugat el, lăudând, de asemenea, forţele aeriene şi apărarea aeriană, care au făcut o "treabă excelentă" în protejarea civililor.

Preşedintele Zelenski a evitat în mod deliberat să ofere detalii despre operaţiunile de luptă şi acţiunile ulterioare pe care le-a discutat cu stafful său militar.

"Priorităţile noastre pentru această săptămână, săptămâna viitoare şi viitorul apropiat sunt sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, antrenament şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune", a spus preşedintele ucrainean."Şi asta se va întâmpla". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel