Aproape 2.000 de deținuți au evadat din închisoarea din Sierra Leone în timpul atacului de duminică, potrivit unor surse citate de Reuters.
Douăzeci de persoane au fost ucise și aproape 2.000 de deținuți au evadat în timpul atacului de duminică asupra unei cazărmi militare, a unei închisori și a altor locații din Sierra Leone, au declarat luni oficialii, transmite Reuters.
Țara vest-africană a intrat în panică la primele ore, când atacatorii au tras focuri de armă în capitala Freetown. Guvernul a dat vina pe "soldații renegați".
Președintele Julius Maada Bio a declarat duminică că majoritatea liderilor atacului au fost arestați și că eforturile de a-i reține pe alții sunt în curs, fiind deschisă o anchetă.
Purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Issa Bangura, a declarat pentru Reuters că cei 20 de morți includ 13 soldați, trei atacatori, un ofițer de poliție, un civil și cineva care lucrează în securitate privată. Opt persoane au fost rănite și trei au fost arestate, a spus el.
Aproximativ 1.890 de deținuți au evadat din închisoarea centrală din Pademba Road după ce atacatorii au intrat, potrivit unui raport al închisorii citat de Reuters. Până acum, 23 dintre ei s-ar fi întors.
Într-un raid de două ore, atacatorii au deschis poarta principală cu un vehicul, a declarat colonelul Shek Sulaiman Massaquoi, directorul general interimar al Serviciului Corecțional din Sierra Leone.
Luni, în interiorul închisorii, un reporter Reuters a văzut ușile celulelor sparte sau îndepărtate complet și grămezi de gunoi, semnele că atacatorii s-au cățărat pentru a pătrunde în interior. Poliția i-a îndemnat luni pe deținuți să se întoarcă la închisoare, într-o declarație, și a oferit publicului recompense pentru detalii despre locul unde se află evadații sau atacatorii.
Viața a revenit la normal în Freetown, luni după-amiază, când magazinele și afacerile s-au deschis, după ce guvernul permis asta. Pe contul lui Julius Maada Bio, de pe X, a fost distribuită o fotografie a președintelui, în spatele biroului său, spunând că este la serviciu.
"Sarcina pe care o avem este prea mare și urgentă pentru a fi deraiată de cei care încearcă să trunchieze pacea și securitatea de care ne-am bucurat ca țară", a spus el în postare.
Sierra Leone, care încă se recuperează după războiul civil din 1991-2002, în care au fost uciși peste 50.000 de persoane, este tensionată de când Julius Maada Bio a fost reales în iunie, rezultat respins de principalul candidat al opoziției și chestionat de partenerii internaționali, inclusiv SUA și Uniunea Europeană. În august 2022, cel puțin 21 de civili și șase ofițeri de poliție au fost uciși în proteste antiguvernamentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu