Reuters: Atacurile israeliene în Gaza, asupra orașului Rafah, intensifică temerile cu privire la o operațiune terestră

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

Atacurile aeriene au început, deși prim-ministrul Israelului a promis un plan de evacuare înainte de operațiunea militară din ultima enclavă neafectată de război.

Loviturile aeriene israeliene au lovit cu putere orașul dens populat Rafah sâmbătă, după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ordonat trupelor sale să "se pregătească să acționeze" în orașul de la granița de sud, care a devenit ultimul refugiu pentru palestinienii strămutați.

Ofensiva planificată a lui Netanyahu asupra lui Rafah, unde aproximativ 1,3 milioane de oameni au fugit, a stârnit condamnări din partea grupurilor pentru drepturile omului și a Washingtonului, în timp ce palestinienii au spus că nu mai au unde să se retragă.

Martorii au raportat noi atacuri asupra lui Rafah sâmbătă dimineață, după ce armata israeliană a intensificat raidurile aeriene, cu teama crescândă printre palestinieni cu privire la o posibilă invazie terestră iminentă, notează TimesofMalta.

"Nu știm unde să mergem", a spus Mohammad al-Jarrah, un palestinian strămutat dintr-o zonă mai la nord de Rafah.

Orașul este ultimul centru de populație major din Fâșia Gaza pe care trupele israeliene încă nu l-au atacat și totodată punctul principal de intrare pentru ajutoarele de necesitate extremă.

Netanyahu le-a spus oficialilor militari vineri să "prezinte cabinetului un plan combinat pentru evacuarea populației și distrugerea batalioanelor" de militanți Hamas ascunși în Rafah, a anunțat biroul său.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că nu susține o ofensivă terestră în Rafah, avertizând că, dacă nu este planificată corespunzător, o astfel de operațiune prezintă riscul de "dezastru".

Statele Unite sunt principalul susținător internațional al Israelului, furnizându-i miliarde de dolari în ajutoare militare.

Dar, în semn de frustrare, președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat cea mai puternică critică la adresa Israelului până acum, descriind represaliile pentru atacul Hamas din 7 octombrie drept exagerate.

"Sunt de părere, așa cum știți, că răspunsul în Fâșia Gaza a fost exagerat", a spus președintele SUA.

"Există mulți oameni nevinovați care sunt înfometați... în dificultate și mor, și trebuie să se oprească."

„Vom muri în propriile case”


Palestinienii strămutați au inundat Rafah, unde sute de mii dorm în corturi lipite de granița cu Egiptul.

Imagini AFP au arătat scene de devastare, cu oameni stând la cozi pentru apă din ce în ce mai rară.

Grupurile pentru drepturile omului au sunat alarma cu privire la perspectiva unei incursiuni terestre.

"O eventuală ofensivă terestră a Israelului asupra lui Rafah ar fi catastrofală și nu trebuie să continue", a declarat organizația Medici fără Frontiere într-un comunicat. "Nu există niciun loc sigur în Gaza și niciun mod pentru oameni să plece."

Sâmbătă, Ministerul Sănătății din teritoriul controlat de Hamas a declarat că cel puțin 110 persoane au fost ucise în bombardamentele nocturne, inclusiv 25 în atacurile asupra lui Rafah.

În ziua precedentă, Crucea Roșie Palestiniană a declarat că trei copii au fost uciși într-un atac asupra lui Rafah.

"Am auzit sunetul unei explozii uriașe lângă casa noastră... am găsit doi copii martiri pe stradă", a spus Jaber al-Bardini, în vârstă de 60 de ani.

"Nu există niciun loc sigur în Rafah. Dacă vor asalta Rafah, vom muri în propriile case."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel