Kamala Harris este candidatul democrat la președinție, însă Donald Trump continuă să califice drept "neconstituțională" ascensiunea vicepreședintelui în fruntea listei partidului său și să o acuze că a luat parte la o "lovitură de stat".
Publicitate
Niciun efort serios de a contesta statutul lui Harris ca și candidat democrat nu este în curs de desfășurare. Dar unii dintre criticii lui Trump avertizează că fostul președinte se pregătește să pună la îndoială rezultatul alegerilor din 2024 dacă pierde a doua oară.
Democrații urmează să se adune săptămâna viitoare la Chicago pentru o convenție națională la care se vor ralia în jurul lui Harris ca noul lor purtător de stindard după decizia președintelui Joe Biden de a nu candida pentru realegere.
Comitetul Național Democrat a oficializat săptămâna trecută: Harris și guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, sunt nominalizații partidului pentru președinte și, respectiv, vicepreședinte. Delegații convenției au ținut un apel nominal virtual înainte de convenție, Harris primind 99% sprijin din partea delegaților participanți.
Republicanii au recunoscut că, după votul DNC, nu mai există nicio cale de a contesta plasarea lui Harris pe buletinele de vot.
"Când DNC a nominalizat-o, erau încă în termen pentru a trimite documentația necesară fiecăruia dintre state pentru a-i pune numele (și al lui Walz) pe buletinul de vot. Faptul că DNC a nominalizat-o a pus capăt oricărei provocări în această privință", a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu planurile campaniei lui Trump.
Dar asta nu l-a împiedicat pe Trump – care se confruntă acum cu o cursă mult mai strânsă, arată sondajele, decât cea pe care a condus-o împotriva lui Biden – să se plângă de ascensiunea lui Harris, care a avut loc după ce Biden a câștigat alegerile prezidențiale democrate la începutul acestui an.
Unul dintre rivalii din interiorul partidului lui Trump a spus că eforturile fostului președinte de a pune la îndoială legitimitatea lui Harris ca și candidat democrat ar putea fi o modalitate de a contesta legitimitatea alegerilor din acest an.
"Știm un lucru sigur: Trump nu pierde niciodată. Și dacă nu este declarat câștigător al anului 2024, ca în 2020, trebuie să fie pentru că a fost tratat nedrept încă o dată; a fost furat din nou", a declarat săptămâna trecută John Bolton, care a fost consilierul pentru securitate națională al lui Trump și de atunci a devenit un critic vocal al fostului președinte.
"Nu cred că știe exact care va fi teoria sa, de data aceasta, pentru a explica cum i s-a refuzat câștigarea alegerilor, așa că scoate la iveală o serie de lucruri”, a spus Bolton. "Și cred că acesta este motivul pentru care oamenii trebuie să înceapă să se gândească mai mult acum la cum să îi refuze lui Trump posibilitatea, a doua zi după alegeri, dacă pierde, să încerce să arunce din nou procesul în haos", a adăugat Bolton.
Într-o conversație cu proprietarul X, Elon Musk, care a fost difuzată pe platforma de socializare luni seară, Trump a declarat că ridicarea lui Harris a fost "o escrocherie" și i-a acuzat pe democrații de top că l-au forțat pe Biden să iasă din cursa pentru 2024.
"Aceasta a fost o lovitură de stat a unui președinte al Statelor Unite. El nu a vrut să plece, iar ei au spus: 'Putem să o facem în mod frumos sau putem să o facem în mod dificil' ", a susținut Trump.
De asemenea, el i-a criticat pe democrați într-o conferință de presă de săptămâna trecută, afirmând că Harris care i-a luat locul lui Biden "mi se pare, de fapt, neconstituțional. Poate că nu este".
Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a susținut în mod similar că Harris s-ar confrunta cu obstacole juridice care nu s-au materializat.
Republicanul din Louisiana a spus pe 21 iulie - ziua în care Biden a renunțat - că democrații se vor confrunta cu "probleme reale" și "obstacole juridice" care vor fi litigate într-o serie de state.
"În unele dintre aceste state, este un obstacol real. Ei au o problemă reală cu înlocuirea candidatului din fruntea listei", a spus Johnson.
A doua zi, când a devenit clar că Harris nu se va confrunta cu nicio opoziție serioasă în drumul ei spre nominalizarea democrată, Johnson nu a specificat ce legi democrații ar încălca cu Harris în fruntea listei.
"Am spus că avem 50 de sisteme diferite în fiecare dintre state atunci când vine vorba de alegerile prezidențiale și alegerea electorilor și toate celelalte, iar în unele dintre state există impedimente pentru a schimba pe cineva”, a declarat el pentru Manu Raju de la CNN.
"Acesta nu este modul în care sistemul ar trebui să funcționeze. Există un motiv pentru care este fără precedent. Nu poți pur și simplu, știi tu, să treci peste regulile procesului pentru că decizi că reprezentantul tău, candidatul tău, nu mai este potrivit. Asta este ceea ce s-a întâmplat aici", a spus el.
Cu toate acestea, potrivit unui sondaj realizat de CNN în iulie, autoritățile electorale din cel puțin 48 de state, atât republicane, cât și democrate, au declarat că nu există obstacole care să o împiedice pe Harris să se înscrie pe buletinele lor de vot după ce devine candidatul democrat. Autoritățile electorale din două state, Florida și Montana, nu au răspuns la solicitările de comentarii, dar o analiză a regulilor de acces pe buletinele de vot din aceste state sugerează că Harris nu se va confrunta cu nicio problemă nici în aceste state republicane.
De asemenea, experții juridici au declarat pentru CNN că este puțin probabil ca instanțele să accepte procese care urmăresc să conteste adăugarea unui nume nou în fruntea listei democraților.
"Din punct de vedere juridic, convenția este cea care trebuie să desemneze un candidat. Și toate precedentele juridice arată că instanțele se supun alegerii partidului pentru candidatul său și apoi oferă alegătorilor posibilitatea de a alege", a declarat luna trecută Ben Ginsberg, un avocat de campanie republican care a fost consilier general pentru mai mulți candidați, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu