Copiii din oraşul Sulina vor învăţa, începând de săptămâna viitoare, cum se construieşte o barcă, în cadrul primei etape a proiectului "Sulina fabuloasă", iniţiat de timişoreanul Călin Ene.
Prima etapă a proiectului este coordonată de Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" şi se desfăşoară în cadrul programului "Apele Unite ale României", care a început anul trecut şi are drept obiectiv promovarea patrimoniului natural reprezentat de apele naturale.
"Avem un patrimoniu extraordinar, dar, din păcate, nu există o legătură între ape şi oameni. Nu avem o educaţie în acest sens, pentru că înainte de 1989, dacă aveai o barcă era clar că vrei să pleci din ţară, lucru interzis de conducerea de la acea vreme. Problemele sunt vechi, iar Apele Române, instituţie care administrează acest patrimoniu extraordinar, trebuie să dovedească flexibilitate", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele asociaţiei, Ivan Patzaichin.
El a comparat importanţa apelor naturale din România cu cea a sângelui pentru organismul uman.
"Apele s-au transformat de-a lungul timpului într-un coş de gunoi. Comparaţi reţeaua de ape naturale din România cu sângele din organismul uman. Cu cât apele sunt mai curate, cu atât şi inima funcţionează mai bine", a mai spus Patzaichin.
Atelierul-şcoală pentru copii va începe marţi, 16 iulie, la Sulina şi, în cadrul proiectului "Sulina fabuloasă", va fi urmat de o a doua etapă care va avea loc în perioada 5-8 septembrie, când este programat să aibă loc şi un quadratlon, o competiţie care va reuni patru probe, 500 de metri de înot, şase kilometri de alergare, 20 de kilometri de bicicletă şi trei kilometri de caiac.
"Înscrierile pentru quadratlon vor începe la finele acestei luni. Participanţii vor fi invitaţi să doneze o carte, dar nu una care nu mai are loc în biblioteca, ci o carte care a însemnat ceva pentru participanţi, o carte care a făcut un declic", a declarat Călin Ene.
Bărcile care vor fi realizate în timpul atelierului coordonat de Asociaţia "Ivan Patzaichin-Mila 23" vor putea fi folosite în continuare de copiii din Sulina, iar Ene a explicat necesitatea acestui proiect prin nevoia unei alternative.
"România, nu doar Sulina, este în epoca muşchilor, a motoarelor puternice, a demarajelor, a valurilor pe mal şi eu vreau să vadă copiii că există şi altceva. Dacă asta văd mereu în jurul lor, e firesc să perceapă asta ca o normalitate, nevăzând altceva", a afirmat Călin Ene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu