Atelier de croitorie deschis de femei transgender din Pakistan. Al treilea gen este recunoscut prin lege

Pixabay
Pixabay

Persoanele transgender din Pakistan au drepturi asigurate prin lege, Jiya, o femeie trans și-a deschis un atelier de croitorie într-o piață din Karachi.

Publicitate

Femeile transgender din Pakistan nu mai sunt o priveliște rară. În Karachi, Jiya își măsoară una dintre clientele din magazinul său destinat femeilor din regiunea sa. Jiya, în vârstă de 35 de ani, folosește un singur nume, asemenea altora ca ea. 

Jyia este un pionier în rândul femeilor transgender, deoarece este prima care și-a deschis propria afacere în văzul public, în magazinul ei creând haine atât pentru femei, cât și pentru femeile trans. Alți membrii ai comunității sale au încercat să își facă propria afacere, lucrând din propriile case, din cauza reticenței populației majoritar musulmană, cu un spirit conservativ. 

Mulți proprietari de spații comerciale au fost nesiguri sau chiar au refuzat-o pe Jiya, însă aceasta a reușit să facă rost de un spațiu într-o nouă piață. A deschis atelierul în martie, alături de alte două femei transgender, chiar la timp pentru luna Ramadanului. Majoritatea musulmanilor își cumpără cu ocazia festivalului Eid al-Fitr, la sfârșitul Ramadanului, haine noi.

A învățat de la cele asemenea ei

Jiya a învățat să croiască de la alte femei asemenea ei. „Vrem să ne extindem și să creăm haine după moda vestică, cât și după cea tradițională”, a spus aceasta pentru Reuters

Majoritatea clientelor sale sunt femei, care preferă atelierul ei, un element de noutate printre celelalte. „Nu m-am simțit stânjenită când mi-a luat măsurile”, a spus Farzana Zahid, o clientă. 

Parlamentul din Pakistan a recunoscut cel de-al treilea gen în 2018, oferindu-le persoanelor transgender drepturi fundamentale precum dreptul la vot și acela de a-și alege genul în documentele oficiale. Un referendum din 2017 a înregistrat aproximativ 10.000 de persoane trans în Pakistan, deși grupurile din societatea civilă spun că numărul ar putea ajunge la 300.000 din populația de 220 de milioane de oameni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel