Haosul a cuprins capitala Norvegiei. Un atentat cu bombă a zguduit ţara, urmat de un atac într-o tabără de tineret. Cele două atacuri comise vineri la Oslo şi pe insula Utoeya din apropierea capitalei s-au soldat cu cel puţin 91 de morţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu al poliţiei, furnizat sâmbătă. Cel puţin 84 de persoane au murit în atacul armat la şcoala de vară a tineretului laburist, pe insula Utoeya, iar alte şapte au fost ucise în explozia unei bombe în centrul capitalei, unde se află ministerele norvegiene. Specialiştii spun atacul nu a fost unul spontan, ci a fost planificat. Trenul care merge spre aeroport a fost oprit, din cauza unor ameninţări cu bombă.
Sâmbătă dimineaţă, poliţia din Oslo a anunţat că armata şi poliţia vor consolida securitatea în jurul clădirilor şi instituţiilor care ar putea fi ameninţate în urma dublului atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi şi revendicate în numele al-Qaida de o celulă islamistă radicală.
Citeşte şi:
Manifestul ucigaşului din Norvegia: Război civil european şi interzicerea musulmanilor
Scenariu dramatic şi fără precedent s-a întâmplat vineri la Oslo. Oameni sângerând alergând pe străzi, alţii speriaţi pe trotuare. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că una dintre cele mai sigure ţări din lume ar putea fi ţinta unui astfel de atac.
Explozie în Capitală, lângă sediul Guvernului, urmată de un atentat într-o tabără de tineret, un pachet suspect detectat la o televiziune şi, mai nou, ameninţări cu bombă într-un tren care merge spre aeroportul din Oslo.
Un analist pe probleme de securitate a declarat la CNN că evenimentele de la Oslo par să fie un atac major, coordonat, care aminteşte de atentatele de la Mumbai din 2008 şi care par să poarte marca al-Qaida. Norvegia, ţara membră a NATO, a fost ameninţată în trecut de reţeaua teroristă Al-Qaeda, din cauza implicării sale în războiul din Afganistan. De altfel, anul trecut autorităţile norvegiene au anunţat arestarea a trei persoane care "pregăteau activităţi teroriste".
Soldaţii au înconjurat centrul oraşului Oslo, spune un martor ocular citat de Agenţia Reuters.
Directoul Spitalului Universitar Oslo, Eric Carslon, a declarat că s-ar putea să existe mai multe de 100 de persoane rănite, în afara celor care au ajuns deja la spital cu răni grave. Până acum, bilanţul victimelor arată 11 morţi, potrivit BBC. Bilanţul atacurilor din capitala norvegiană riscă însă să crească. Multe persoane sunt blocate încă în clădirile avariate de bomba din centrul oraşului, în timp ce în tabăra tineretului laburist de pe insula Utoya, unde un individ îmbrăcat în poliţist a deschis focul, unele surse vorbesc de până la 20 de victime. Presa locală informează că incidentul separat, din tabăra tineretului laburist de pe insula Utoya, s-a soldat cu cel puţin doi morţi, scrie realitatea.net
Deflagraţia extrem de puternică s-a produs la ora locală 15.30. Pe străzi s-a instalat imediat panica. "Ne aflam cam la 50 de metri de locul exploziei. Parcă totul s-a întâmplat cu încetinitorul. Suflul a fost ca un val care aproape ne-a aruncat din scaune. Apoi un nor de fum negru a început să se ridice în aer. Oamenii habar nu aveau ce se întâmplase", povestesc norvegienii, potrivit CNN. Locuitorilor din capitala norvegiană li s-a spus să stea departe de centrul oraşului şi să-şi limiteze convorbirile la telefoanele mobile.
Explozia a fost urmată de alte episoade suspecte. Clădirea postului norvegian de televiziune TV2 a fost izolată vineri, din cauza unui pachet suspect depistat. Anterior, premierul intervenise telefonic la postul respectiv şi declarase că situaţia, după atentatul din centru, este "foarte serioasă". Poliţia l-a sfătuit să nu spună unde se află.
Citeşte şi:
Norvegia: tânăr arestat cu un cuţit în apropierea premierului
Norvegia: poliţia vorbeşte de un „fundamentalist creştin“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu