Președintele Francois Hollande a fost atacat public de reprezentanți ai serviciilor de securitate din Franța. Forțele speciale îi reproșează lipsa de implicare în combaterea terorismului, ne-a declarat Laura Chiriac, analist de politică externă.
-Pentru moment, nu a fost elucidată motivația atentatorului care a produs carnagiul din Nisa, a spus Laura Chiriac pentru DCNews. Nu există o concluzie a investigatorilor, care analizează mai multe piste. Ipoteza că a fost un atentat islamist este pusă sub semnul întrebării, întrucât autorul atentatului din Nisa nu se deplasase în Siria, nu fusese antrenat în astfel de operațiuni, nici măcar nu întreținea legături cu organizații islamiste. Era un om plasat în control judiciar pentru că a lovit un pieton, pe trecere, se știa că e violent, recalcitrant, că își bătea soția...dar atât”.
Nu ați făcut nimc, domnule președinte
--Dacă e un act al unui singur individ, necoordonat, dacă nu a existat o planificare, într-o rețea, ce ar fi ptut face autoritățile?
-Sentimentul de insecuritate al publicului este la cotă maximă. Oamenii au sentimentul că pot muri oricând, pe stradă, iar asta e reproșată autorităților. În plus, sunt două aspecte care îl fac praf pe președintele Hollande. Cu doar câteva zile înainte de atentat, autoritățile locale din Nisa...la noi ar fi echivalent Consiliul Județean, i-au trimis o scrisoare oficială președintelui solicitând mai multe resurse pentru forțele de securitate, legate de dotări, dar și o coordonare mai bună între servicii. Franța e în stare de alertă de jumătate de an, iar această mobilizare a dus la epuizarea efectivelor de securitate. Au fost, de curând, reproșuri publice făcute președintelui, de către reprezentanți ai structurilor de securitate din Franța. S-au plâns că Francois Hollande nu se implică, au reproșat Executivului că nu le ajută, cu fonduri și infrastructură, că nu au personal suficient, că nu există nici măcar o coordonare între diferitele servicii speciale, nu au o bază de date comună cu suspecții. Nu ați făcut nimic, domnule președinte, i-au reproșat lui Hollande.
Va fi un vot de blam, la prezidențiale
-Care va fi impactul electoral? Revine Nicolas Sarkozy?
-În mod cert publicul îi reproșează lui Hollande sentimentul de insecuritate care domină societatea franceză. La interviul de 14 iulie Hollande a trebuit să se justifice, era acuzat de huzur, de delăsare. A anunțat că și-a scăzut salariu, dar presa îi reproșa că are un frizer, plătit de stat, cu zece mii de euro pe lună, în timp ce pentru securitate nu găsea resurse. Nu știm cum va fi canalizat votul de blam, la prezidențiale, dar este sigur că aceasta este tendința. Ar putea reveni spectaculos Nicolas Sarkozy, care a avut tot timpul un discurs dur împotriva minorităților. Nu-și ascundea intoleranța, nu se temea că ar fi incorect politic. Dacă ar intra în turul doi ar putea să-l învingă pe Hollande. Dar își împarte electoratul cu Marie Le Pen. Nu este exclusă o alianță, deși cred că le Pen vrea să-și consolideze partidul, vrea să ajungă în turul doi. Dacă Sarkozy va fi în turul doi, este posibil să-i ceară explicit voturi lui le Pen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News