Atentate 11 septembrie 2001. Gușă: Ordinea mondială a fost zdrucinată iremediabil

Ordinea mondială a fost zdruncinată iremediabil după 11 septembrie 2001, iar impactul a fost simţit ca un uragan de categoria 5 până în România. Cu toate acestea, mulţi decidenţi politici români nu par să îşi fi revenit din şoc nici acum, după 16 ani. Consultantul politic Cozmin Guşă a realizat o schiţă a tabloului noii ordini mondiale şi poziţia României în complexitatea uriaşă a acestuia. 

"Acum 16 ani, în dupa-amiaza de 11 septembrie 2001, mă aflam în fostul birou din Kiseleff 10 al lui Ion Iliescu, transformat ad-hoc în ministudio de televiziune. Din poziţia mea de secretar general al PSD, eram beneficiarul unui training media oferit de către doi consultanţi americani. [...] Surpriza mare a venit de la cei doi consultanţi, care prin reacţiile şi discuţiile imediate, mi-au sugerat că iniţiaţii sistemului de putere globală aşteptau de fapt un asemenea gen de eveniment unghiular, dar nu chiar atunci şi nu chiar aşa. Ceva similar reacţiei cunoscătorilor români din decembrie 1989 în faţa loviturii de stat şi a uciderii cuplului ceauşist…", povesteşte consultantul politic Cozmin Guşă.

"Ceea ce avea să urmeze în politică mondială nu mai putea fi citit în cheia clasică, nimic nu mai avea să fie predictibil în relaţiile internaţionale pentru politicieni, ci doar pentru un grup foarte restrâns de iniţiaţi", mai spune consultantul.

[citeste si]

"Războiul preventiv, implementat urgent în strategia de securitate a SUA, a forţat rapid înţelegerea faptului că structura relaţională în mediul internaţional devenise de tip unipolar, Hegemonul American urmând să decidă discreţionar arhitectura de putere în zonele de interes geopolitic. Doar că, această unipolaritate de tip războinic, în loc să subordoneze orientarea statelor cu pretenţii de ”mare putere”, le-a redeşteptat în schimb instinctul de conservare, generându-le contrareacţii ample, discrete şi dezvoltate pe termen mediu, cu alianţe construite ad-hoc pe principiul complementarităţii militaro-economice", explică Cozmin Guşă.

"Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai - OSC, născută chiar în 2001 în urma unei înţelegeri ruso-chineze, şi dezvoltată exponenţial de atunci, respectiv consolidarea relaţionării bilaterale germano-ruseşti, cu interconectări cvasiimposibil de destructurat azi, sunt doar două proiecte, care au mînat după 2001 ordinea mondială de tip unipolar", continuă consultantul politic.

Cozmin Guşă îşi încheie ampla analiză despre mişcările tectonice ale marilor puteri cu două întrebări retorice despre România: "Câţi dintre decidenţii actuali pricep cu adevărat ce se întâmplă acum în geopolitica lumii, spre a racorda strategiile noastre într-un fel pragmatic şi generator de avantaje? Iar, dintre cei care pricep, cine are dorinţa şi curajul să acţioneze şi într-alt fel decât cel tradiţional (adică şi laş şi egoist), ce le-a conservat până acum funcţiile şi integritatea personală, într-o ţară ce s-a scufundat major sub spectrul neputinţei colective a cetăţenilor săi?", conform tracknews.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel