Atentate în Sri Lanka: Doi foşti responsabili, acuzaţi de "crime grave împotriva umanităţii"

Fostul şef al poliţiei din Sri Lanka şi un fost responsabil al Ministerului srilankez al Apărării vor fi judecaţi pentru "crime grave împotriva umanităţii", pentru că nu au putut împiedica atentatele care au avut loc în această ţară de Paştele catolic şi care s-au soldat cu 258 de morţi, a estimat luni procurorul general, informează AFP.

Potrivit procurorului general Dappula de Livera, fostul inspector al poliţiei Pijith Jayasundara şi fostul secretar al apărării Hemasiri Fernando nu au acordat atenţie unor avertismente înainte de atentatele sinucigaşe din 21 aprilie, comise de o grupare locală de jihadişti. "Neglijenţa lor echivalează cu ceea ce este calificat de legislaţia internaţională drept crime împotriva umanităţii", a notat el într-o scrisoare adresată şefului în exerciţiu al poliţiei, Chandana Wickramaratne.

În acest document, procurorul i-a ordonat lui Wickramaratne să înceapă audierea celor doi suspecţi şi să-i aducă fără întârziere în faţa justiţiei. Potrivit procurorului, o comisie prezidenţială de anchetă a descoperit "erori considerabile" comise de fostul înalt responsabil al apărării, care a demisionat după atentate.

Preşedintele Maithripala Sirisena, care este şi ministru al apărării şi de interne, l-a suspendat pe fostul şef al poliţiei Jayasundara după ce acesta a refuzat să demisioneze pentru modul în care a gestionat atentatele.

Jayasundara şi Fernando au depus mărturie în faţa unei comisii de anchetă parlamentare şi l-au acuzat pe preşedintele Sirisena că nu a urmat protocoalele în vigoare privind securitatea naţională. Cu zece zile înainte de atentate, fostul şef al poliţiei Jayasundara a avertizat că mişcarea islamistă locală National Thowheeth Jama'ath (NTJ), care a comis atentatele, ar putea ataca biserici şi alte locuri publice.

Si India a prevenit Sri Lanka, la 4 aprilie, că NTJ pregăteşte un atentat, care în final a avut loc 21 aprilie, când mai mulţi kamikaze au vizat trei biserici şi trei hoteluri de lux, omorând 258 de oameni şi rănind mai mult de 500. De atunci, în Sri Lanka a fost impusă starea de urgenţă.

Preşedintele Sirisena a fost el însuşi criticat pentru că nu a acţionat în baza informaţiilor precise furnizate de India. El l-a destituit la începutul lui iunie pe şeful serviciilor de informaţii, care l-a acuzat că nu a acordat suficientă atenţie ameninţării jihadiste. De asemenea, Sirisena a refuzat să coopereze cu comisia parlamentară ce anchetează asupra atentatelor şi să autorizeze orice poliţist, militar sau membru al serviciilor de informaţii să depună mărturie în faţa acestei comisii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel