Teroriștii sunt întotdeauna cu un pas înainte față de sistemele de securitate. Au demonstrat-o atentatele eșuate din 2010 ale celui mai temut grup terorist, Al-Qaida. Detectarea unor bombe în avioane cargo după ce au trecut prin mai multe filtre de securitate a fost posibilă prin scurgerea de informații și nu prin sistemele de de securitate. Acest lucru arată cât de avansate sunt strategiile teroriste.
Nu a produs nicio tragedie măsurată în pierderi de vieți omenești așa cum s-a întâmplat în atentatul multiplu de pe 11 septembrie din New York și Washington sau în cel din 11 martie din Madrid, dar complotul bombelor introduse în imprimante, descoperit în luna octombrie, ajunse în avioane cargo ce aveau ca destinație Statele Unite, s-a dovedit un succes al grupării Al-Qaida împotriva sistemelor de securitate. Cei care au valorat în acest fel incidentul au fost chiar membrii Congresului nord-american.
Un atentat low-cost. Cu numai 3.160 de euro putea fi cauzată o nouă tragedie. Nu a fost nevoie decât de două telefoane mobile, două imprimante și costurile de transport ale acestora. Complotul a scos la iveală fragilitatea sistemului aerian cargo și a sistemelor internaționale de securitate. Bombele descoperite în Emiratele Arabe și în Anglia au trecut prin numeroase filtre, iar drumul lor până la destinație, două sinagoge din Chicago, a fost oprit prin informația provenită de la un infiltrat, dar nu întotdeauna va exista norocul prezenței unui infiltrat. Substanța folosită era pentrita sau tetranitrat de pentaeritriol, unul din explozibilii cei mai puternici și cei mai greu de detectat. Cele două dispozitive nu prezentau nici urmă de metal. Circuitele telefoanelor mobile activau explozibilul prin funcția de alarmă. Deși această operațiune a eșuat, succesul metodei a fost demonstrat prin explozia unui avion cargo ce aparținea companiei americane UPS în Dubai în luna septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu