O explozie puternică s-a produs duminică dimineaţa în centrul capitalei Ankara, în apropiere de Parlamentul turc care urmează să-şi reia activitatea în cursul zilei după vacanţa de vară. Ministerul de Interne turc a anunţat că explozia este un "atentat terorist".
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situaţia din Turcia şi spune că totul ar putea fi un semnal pentru Recep Tayip Erdogan, preşedintele Turciei.
"Nu este prima dată când Turcia este ţinta unor atentate. Acum un an de zile la Istanbul, în centru, a avut loc un atentat soldat cu morţi şi răniţi. Acum, că este vorba despre PKK, aşa cum se obişnuia să se dea vina, organizaţia muncitorilor din Kurdistan ca urmare a disensiunilor dintre turci şi kurzi... Lucrurile păreau că s-au mai liniştit, dar iată că ne aducem aminte cu aceste atentate că nu s-a găsit o soluţie situaţiei de acolo. Dar nu ştim dacă este vorba despre PKK, poate fi vorba de alte organizaţii", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Ministerul de Interne al Turciei a anunţat că este vorba despre doi atacatori. Unul dintre ei a murit în momentul în care a detonat încărcătura explozivă, însă cel de-al doilea ar fi fost neutralizat de oamenii legii. A avut loc şi un schimb de focuri. Doi poliţişti au fost răniţi. Rămâne de văzut acum dacă preşedintele Erdogan va mai veni în Parlament să transmită un mesaj.
"În mod normal, ar trebui să vină, pentru a da semnalul că nu se lasă impresionat de terorişti. De altfel, şi ei au ales această zi pentru a-i da un semnal lui Erdogan. Pot fi militanţi în statul islamic, pot fi facţiuni din Siria, unde Turcia este de asemenea implicată. Siria este răvăşită de un război de 12 ani, luptele continuă împotriva lui Bashar Al-Asad", a mai precizat Chirieac.
"Am putea să credem că cei doi sunt de fapt militari din Forţele Armate Turceşti, ceea ce, cinstit, este greu de crezut. Turcia are o armată foarte puternică, cea mai puternică din regiune. Marina sa este cea mai puternică din Marea Neagră şi este o forţă în Mediterană. Militarii sunt aleşi cu mare grijă. Asta nu înseamnă că nu pot fi unul sau doi care să fie atraşi de grupările teroriste. Rămâne de văzut dacă vehiculul acela nu era fals sau furat. Sau dacă, poate, aveau nişte complici în rândul armatei. Dar Armata Turciei nu comite acte de terorism, asta vreau să spun", a punctat analistul politic.
În Ankara s-a decis, în instanţă, o interdicţie temporară asupra acoperirii media a evenimentului, pentru ca ancheta să se poată desfăşura.
"De ani de zile, sultanul Erdogan nu prea se mai împacă cu democraţia. Ştiţi foarte bine, anul trecut a câştigat in-extremis după cutremurul devastator. Turcia se confruntă cu mari probleme economice, inflaţie de peste 80%", a completat Chirieac.
Întrebat dacă Erdogan a fost ţinta acestui atentat, analistul politic a spus că "este un avertisment pentru Erdogan. Nu s-a dorit un număr mare de morţi şi răniţi, că altfel era făcut în bazarul din Istanbul. S-a dat în Ankara, în capitala Turciei, pentru a-i da un mesaj lui Erdogan în ziua în care trebuiau să se reia lucrările Parlamentului. Este evident mesajul, dar nu cred că Erdogan va renunţa la deschiderea lucrărilor Parlamentului, pentru că atunci teroriştii şi-au atins scopul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci