Infarctul a devenit frecvent chiar și la tinerii de 20 de ani, din cauza epuizării, avertizează medicii.
Fenomen îngrijorător în România. Tot mai mulți tineri ajung la spital cu infarct, în special din cauza epuizării, avertizează medicii. Se numește burnout și a fost recunoscut drept boală de către Organizația Mondială a Sănătății.
”Dacă un pacient de 23 de ani ajunge la spital cu durere în piept, acum 10 ani te-ai fi gândit la o miocardită, acum există infarct la 23 de ani. Infarctul a devenit frecvent la vârste mici și cam egal femei- bărbați”, a declarat dr. Smărăndiță Lăcău, medic primar radiologie, în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.
Medicul explică că acest lucru este descoperit de multe ori în urma investigațiilor de specialitate.
”Apar niște cicatrici care pot fi vizualizate prin rezonanță magnetică pe o secvență specială. Aceste cicatrici sunt diferite în cazul unui pacient care a suferit un infarct și a unui care a avut miocardită”, a mai spus dr. Smărăndiță Lăcău.
După orice infecție respiratorie severă, poate apărea inflamația mușchiului cardiac. Aceasta este numită miocardită deoarece mușchiul cardiac se numește miocard. În cazul infecției mușchiului cardiac inima nu mai furnizează sânge în mod normal, iar din acest motiv persoana obosește mai rapid. Infecția poate fi descoperită printr-o ecografie, iar atunci când este tratată la timp nu lasă sechele.
”Când structura mușchiului cardiac - numit miocard - suferă, e afectat automat și sistemul nervos al mușchiului. Și apar palpitații. Inima bate mai repede, bate neregulat. Trebuie să mergem la cardiolog”, a explicat dr. Oren Iancovici, medic cardiolog.
Un studiu Deloitte Woman @Work 2022, realizat la nivel global, arată că nivelul de stres cu care se confruntă mai mult de jumătate dintre femeile care lucrează (53%) este mai mare decât în urmă cu un an, iar 46% susțin că sunt epuizate.
Burnout-ul este principalul motiv de demisie pentru 40% dintre doamnele care muncesc. Mai mult de jumătate dintre participantele la studiu vor să renunțe la actualul angajator, în următorii doi ani, și doar 10% plănuiesc să își mențină locul de muncă mai mult de cinci ani.
În același timp, interesant este că studiul arată o diferență semnificativă de stare și de atitudine a femeilor ai căror lideri susțin egalitatea de gen. Doar 3% dintre acestea se simt epuizate, 90% dintre ele spun că nivelul lor de motivație la locul de muncă este bun sau extrem de bun, niciuna nu își caută în prezent un nou loc de muncă și doar 9% iau în calcul să plece în următorii doi ani, 87% spun că beneficiază de un sprijin adecvat pentru sănătatea lor emoțională din partea angajatorilor și pot vorbi cu ușurință despre problemele personale de acest gen la locul de muncă.
Studiul Deloitte Woman @ Work 2022 a fost efectuat în rândul a aproximativ 5.000 de femei din zece țări din întreaga lume și evidențiază impactul pandemiei de COVID-19 asupra raportului dintre viața personală și cea profesională, schimbările care au avut loc în privința modului de lucru și evoluțiile înregistrate în ultimii ani în obținerea egalității de gen la locul de muncă. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News