Atenție, cad copaci! Noroc cu vremea, căci, așteptând după tomografie, nici copacii nu mai vor să trăiască în Bucureștiul unde doar găsim vinovați, nu soluții

Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea

S-a construit haotic, asta spune primarul general că este cauza pentru Bucureștiul sufocat. 

Vina tuturor problemelor din București este dată de construcția haotică din Capitală. Nu avem spații verzi pentru că s-a construit haotic, dar avem multe spații verzi, în realitate, lăsate pârloagă. Nu avem parcări pentru că s-a construit haotic, dar nici nu luăm în calcul parcările subterane, supraetajate, având impresia că pentru un bloc de 10 etaje putem face parcări suficiente la suprafață. Dincolo de impactul asupra naturii însăși, dată de întinderea de beton, acest lucru este imposibil. Este aglomerat pentru că s-a construit haotic. Am văzut în ultima vreme două exemple de eficiență: unul în Sectorul 6, în zona Ghencea, unde s-a găsit loc pentru a fi făcute încă vreo 2-3 benzi și, practic, drumul care avea 3 benzi (una pe un sens, două pe celălalt) a devenit într-un singur sens, cu trei benzi, fiind construit celălalt sens dincolo de șina de tramvai, unde înainte nu era nimic. Și tot a rămas spațiu verde, dar aranjat frumos, nu unul unde doar cresc buruieni și avem impresia că putem trage aer curat în piept. Al doilea exemplu l-am văzut în Bragadiru, unde pe lângă un sens giratoriu a fost făcut o bandă, despărțită temeinic de sensul giratoriu, astfel încât cei care merg în față să nu mai intre în sensul giratoriu. De unde așteptai 10-15-20 de minute, acum nu mai aștepți aproape deloc, maximum 2-5 minute la ore de vârf. Sunt două dovezi simple de eficiență, în care s-a lucrat cu ce avem, fără să ne plângem de ce nu avem. 

Nu avem copaci, pentru că s-a construit haotic. Nu avem perdele verzi, din același motiv? Sau nu sunt tăiați copacii bătrâni și putreziți tot de asta? Ei bine, nu. Vina tuturor problemelor nu este supraaglomerarea, ci ineficiența și lipsa de viziune. Așa se întâmplă când coroana ne prăbușește. 

Vremea caniculară ne ”surprinde”, din când în când, cu câte-o furtună cu vânt puternic. De fiecare dată, avem copaci căzuți. Zeci de copaci căzuți! Copaci care, dacă pică la 30-40km/h, nu trebuiau să mai fie acolo. Dar, de ani de zile, ei așteaptă tomografierea. Protejăm spațiile verzi în București, căci ne-au ocupat betoanele. Un concept pe care-l ducem la extrem, de la nivel politic. În loc să fie tăiați copacii bătrâni și, în locul lor, să fie plantați trei copaci tineri, îi ținem putreziți să ne țină umbră și să ne dea aerul care a devenit irespirabil în București. Câte-o primărie de sector mai plantează ceva, pe unde încape, dar e suficient? 

Una nu se elimină pe alta!

Nu ar trebui să mai cadă copaci la orice adiere de vânt. Ar trebui să fie toaletați, tăiați, înlocuiți. Nu mai vorbim de peisagistică, de cum sunt aranjați copacii în alte capitale europene, când noi ne rugăm pentru o toaletare măcar, să nu ne mai zboare crengile pe mașini sau, și mai rău, în cap! 

Primăria Generală are parcări pictate sub acești copaci bătrâni și netoaletați pentru care cetățenii plătesc. Dar răspunde doar de încasarea plăților. În rest, nu-și asumă nicio responsabilitate. Cea mai bună dovadă e furtuna care nu ratează nicio ocazie să mai trântească la pământ un copac. Și căderea unui copac într-un oraș în care nu mai avem loc unii de alții vine, aproape fără excepție, la pachet cu daune. Se distrug mașini și, uneori, și vieți. Este dată peste cap rutina unor oameni, după ce sunt lăsați fără curent electric, căci, da, copacii cad și peste firele de curent electric care trebuiau să fie în subteran. Dar nu sunt. Conviețuiesc cu acei copaci bătrâni, într-o capitală ce nu ține pasul cu timpul. Tot ce s-a dezvoltat a fost comercialul. În rest, Dumnezeu cu mila ca mâine, când îți plătești parcarea, să nu fie furtună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel